Суспільство
10 квітня 2020
Голова СБУ пропонує продовжити заборону російських соцмереж ще на 3 роки
Пропозиції Голова Служби Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України
news-image

Кіберфахівці Служби проаналізували, що за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало у 3 рази. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб, пише «Є!»  з посиланням на Службу безпеки України.

Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – переконаний Голова СБУ Іван Баканов.

Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах.

Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і  ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Також читайте: СБУ не відкриватиме кримінальне провадження щодо згоди Єрмака на створення консультативної ради з бойовиками у Мінську, - Гончаренко

Читайте також:Спецоперація СБУ на Львівщині: затримано кримінальних авторитетів – фото