Україна
13 квітня 2020
Найголовніше за день: затверджено новий бюджет, карантин у Києво-Печерській Лаврі, безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати для підприємців
Читайте про найголовніші події дня, 13 квітня.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 13 квітня.

Затверджено новий бюджет

Верховна Рада 249 голосами 13 квітня ухвалила в цілому рішення переписати бюджет країни на 2020 рік.

Нові цифри розробили з огляду на скорочення ВВП на 3,9%, падіння доходів на 120 млрд грн і зростання дефіциту держбюджету.

Українців у 2020-му чекає подорожчання долара, істотне зростання цін і масштабна економія. Зарплати чиновникам, нардепам та держменеджерам уріжуть, а громадяни зіткнуться з безробіттям і падінням доходів. Економіка вперше за кілька років істотно скоротиться.

Карантин у Києво-Печерській Лаврі

Києво-Печерська Лавра, за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій столиці, закривається на карантин. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко. 

Я звертаюся до правоохоронних органів проконтролювати дотримання цього рішення", - наголосив Кличко.

У Києво-Печерській лаврі уже 63 священники хворі на коронавірус COVID-19. Всього у Лаврі вже понад 90 підтверджених випадків захворювання на коронавірус.

Безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати для підприємців

Підприємці отримають безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати. Перша програма може бути запущена за тиждень, друга – за два тижні, оскільки потрібні будуть законодавчі зміни. Про це міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив в п’ятницю в ефірі одного з телеканалів.

Кредитний портфель мікро та малого бізнесу становить 174 млрд грн, зазначив він. 

Державна гарантія передбачає, що якщо підприємець відмовляється від погашення кредиту, то його вартість банку сплатить державний бюджет. Цю програму також буде фінансувати НБУ.

Також повідомляли, що Верховна Рада України схвалила законопроєкт про підвищення штрафів за підпал трави. Відтепер мінімальна сума штрафу зросте від 170 гривень до 3 тисяч 60 гривень. Відповідний проєкт закону підтримали 328 народних обранців.

Тим часом столиця України потрапила на першу сходинку у міжнародному рейтингу міст із самим забрудненим повітрям через пожежі у зоні відчуження.

Нагадаємо, глава УГКЦ закликав не приносити кошики на Великдень та звільнив вірян від сповіді та причастя.

Читайте також:Міністр охорони здоров’я України провів брифінг за трибуною з надписом “Залишайтеся вдома навіть на Великдень”