Події
14 квітня 2020
Рятувальники продовжують гасити пожежі на території чотирьох лісництв у зоні ЧАЕС
Гасіння масштабних пожеж у Чорнобильській зоні триває вже близько двох тижнів.
news-image

Рятувальники продовжують ліквідовувати пожежі на території Чорнобильської зони, повідомляє пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Станом на 7 годину 14 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС надається допомога ДАЗВ у гасінні пожеж на території Корогодського, Детятківського, Паришівського та Денисовецького лісництв. Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками», – йдеться в повідомленні.

За даними ДСНС, до гасіння пожеж залучили 415 осіб і 98 одиниць техніки.

Радіаційна ситуація в Києві і області стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту і вміст радіонуклідів у воді не перевищують допустимих значень, додали у ДСНС.

Гасіння масштабних пожеж у Чорнобильській зоні триває вже близько двох тижнів.

Тим часом чорнобильська пожежа досягла занедбаного міста Прип'ять. Вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони. Вогонь вже впритул підібрався до Чорнобильської АЕС. Території багатьох колишніх сіл поруч з АЕС згоріли, знищено частину радіоактивного Рудого лісу, від пожежі постраждав сам Чорнобиль.

Про це в Facebook повідомив член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour і Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко. За словами Емельяненко, ситуація критична, адже зараз вогонь рухається у напрямку вітру - до ЧАЕС.

Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів. Я терміново звертаюся до Офіс Президента України та @Володимир Зеленський, Денис Шмигаль, Антон Геращенко, Арсена Авакова, Миколи Чечоткіна. Досить робити вигляд, що все ок! Скажіть людям, що реально відбувається з пожежею", - пише активіст.

Уряд виділив 44,86 млн грн з резервного фонду для здійснення заходів, пов’язаних з пожежами в Чорнобильській зоні.

Нагадаємо, столиця України потрапила на першу сходинку у міжнародному рейтингу міст із самим забрудненим повітрям через пожежі у зоні відчуження.

Читайте також:У Чорнобильській зоні продовжують гасити пожежі у трьох лісництвах