Світ
15 квітня 2020
Трамп припинив фінансування ВООЗ
Вашингтон повинен дослідити, чи правильно ВООЗ реагувала на пандемію COVID-19.
news-image

США наразі припиняють фінансувати Всесвітню організацію охорони здоров'я. Про це президент Дональд Трамп заявив у ніч на 15 квітня. Мовляв, Вашингтон повинен дослідити, чи правильно ВООЗ реагувала на пандемію COVID-19.
Відповідну заяву Трамп зробив журналістам у Білому домі. Про це пише 24tv з посиланням на The Independent.

У зверненні до журналістів Трамп говорив про "катастрофічну роль" ВООЗ у "прикритті" коронавірусу.

Я надав моїй адміністрації інструкції, щоб вона припинила фінансування Всесвітньої організації охорони здоров'я, поки проводиться оцінка, відверто кажучи, її недбалої роботи з поширенням коронавірусу, – сказав Трамп.

На думку американського лідера, ВООЗ не змогла адекватно отримати та зібрати інформацію про COVID-19, а потім і поділитися нею своєчасно.

У чому саме Трамп звинувачує ВООЗ

- Інформація з Уханя "заслуговувала довіри", а ВООЗ на неї не реагувала, віддаючи перевагу офіційним заявам із КНР.

- ВООЗ на початках епідемії в Китаї не брала до уваги доповіді про можливість передачі коронавірусу від людини до людини (спершу з Китаю лунали саме такі переконання).

- ВООЗ протидіяла намірам США закрити кордони з Китаєм.

У результаті всього цього, як каже Трамп, було втрачено час, і ситуація з поширенням вірусу різко погіршився.

ВООЗ не змогла виконати своє основне призначення і повинна відповідати за це, – наголосив президент США.

Наразі мовиться про фінансову відповідальність: США робили внески в ВООЗ від 400 до 500 мільйонів доларів (так Трамп каже), а от Китай – лише 40 мільйонів.

Зауважимо, фінансові документи свідчать про внески США до бюджету ВООЗ у 100 мільйонів доларів щорічно. 

Трамп каже, що ті мільйони доларів, які мали б дати ВООЗ, він краще спрямує на співпрацю у сфері охорони здоров'я з іншими країнами безпосередньо та "в інші способи". 

У ВООЗ, до слова, кажуть, що часи пандемії – не найкращі для фінансових воєн.

У свою чергу, генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що зараз не час скорочувати ресурси, необхідні для діяльності ВООЗ коментуючи рішення президента США Дональда Трампа про припинення фінансування ВООЗ на час аналізу її роботи по Covid-19.

Я переконаний, що необхідно підтримувати ВООЗ, тому що її діяльність є вкрай важливою в рамках світових зусиль, спрямованих на те, що бере перемоги у війні з COVID-19. Зараз не той час, щоб скорочувати ресурси, необхідні для діяльності ВООЗ або будь-який інший гуманітарної організації, бореться з вірусом ", - висловився Гутерріш.

Раніше Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреисус заявив, що пандемія нового коронавірусу прискорюється. 

Нещодавно повідомляли, що тенденція зниження темпів зростання нових випадків коронавірусу в країнах Європи не означає, що прийшов час послабити заходи боротьби з поширенням вірусу.

Читайте також:В ООН закликають заборонити торгівлю дикими тваринами для запобігання епідеміям в майбутньому