Суспільство
16 квітня 2020
Чистий четвер 2020: що обов'язково потрібно зробити перед Великоднем
У Чистий четвер потрібно прибирати й доводити до ладу свій будинок.
news-image

Чистий (Великий) четвер християни східного обряду традиційно відзначають за три дні до Великодня. Віряни згадують про останні дні Ісуса Христа перед розп’яттям, а в народі цей день обріс багатьма обрядами й традиціями.

Цього дня християни традиційно згадують Таємну Вечерю Ісуса Христа з 12 апостолами, на якій Спаситель встановив таїнство Євхаристії та здійснив омивання ніг учнів, а також молитву Сина Божого в Гефсиманському саду і зраду Іуди.

Зранку в Чистий четвер у православних храмах проводиться літургія Василя Великого, освячують миро, після літургії проводиться обряд омивання ніг, що нагадує про те, що Христос на Таємній вечері омив ноги апостолам. Цей обряд проводиться в кафедральних соборах, де архієрей омиває ноги 12 священикам, а також у деяких монастирях.

Православні в Чистий четвер сповідаються у гріхах і причащаються в церквах. Увечері у храмах проводиться служба з читанням 12 Євангелій. Віряни в церкві стоять із запаленими свічками в руках.

У цей день потрібно очиститися як духовно, так і фізично. Вважається, що вода цього дня має цілющі властивості і якщо викупатися в Чистий четвер до сходу сонця, то можна зміцнити здоров’я і позбавитися від негативної енергетики. Перед купанням рекомендується прочитати молитву.

У Чистий четвер потрібно прибирати й доводити до ладу свій будинок. Необхідно вимити підлогу, вікна, стіни, стелі, а також витерти пил і викинути все сміття. Згідно з повір’ям, так можна позбутися від усього негативу, який накопичився в оселі протягом року.

Здавна вважається, що у кого в Чистий четвер у будинку бруд, то й весь рік проведе у сварках. Великий четвер – останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами. Варто пам’ятати, що з Чистого четверга на Страсну п’ятницю не варто залишати невимитий посуд і замочену, але не випрану білизну. Господині у цей день також випікають паски, розфарбовують яйця. За традицією, вранці ставлять тісто, щоб “піднімалося”, а вже після прибирання в будинку беруться до справи.

Що можна їсти в Чистий четвер

У Чистий четвер триває Великий піст, цього дня вірянам дозволяється сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі фрукти й овочі, горіхи, мед. Від прийому алкоголю слід відмовитися.

Ті, хто серйозно ставиться до посту і Страсного тижня, вранці після вмивання, нічого не поївши, йдуть на ранкову літургію в церкву для сповіді й причастя.

Як правильно купатися у Чистий четвер

Це краще робити до сходу сонця. Під час купання важливо прочитати молитву і попросити у Бога вигнати з життя негатив і звернутися за захистом.

Умиватися краще саме холодною водою – це наближає до ефекту “природної температури” і додатково загартовує організм.

Що в Чистий четвер не можна робити

Не можна розводити в будинку безлад у Чистий четвер, щоб не загрузнути у сварках. В цей день не можна залишати житло без прибирання.

Воду після збирання не можна виливати в будинку або в своєму дворі, її необхідно виносити подалі. Не варто допускати неприємні думки, збирати образи, сваритися, провокувати конфліктні ситуації. Також не варто шкодувати, викидаючи старі речі.

Забороняється знімати пробу з пасок, а випікати великодні ласощі не можна, поки в будинку брудно.

Також не можна в Чистий четвер позичати гроші та виносити з будинку цінні речі. Не можна їсти м’ясо, яйця, молочні продукти в цей день, оскільки Чистий четвер припадає на Страсний тиждень Великого посту.

Також забороняються веселощі: не можна співати, танцювати, влаштовувати пишні застілля з вживанням алкоголю.

Нагадаємо, Глава УГКЦ закликав не приносити кошики на Великдень та звільнив вірян від сповіді та причастя.

Зазначимо, що Укрпошта разом з партнером Київським хлібозаводом пропонує, не ризикуючи здоров’ям, замовити паску додому.

Читайте також:Ми не можемо втручатись у справи церкви, але просимо залишатись вдома на Великдень, - МОЗ