Резонанс
17 квітня 2020
У Києві зафіксували найвищий рівень забрудненості повітря в світі
Зачинити вікна і не виходити на вулицю радять фахівці.
news-image

У Києві у повітрі зафіксовані продукти горіння – фахівці просять зачинити вікна та не виходити на вулицю. Про це повідомлено на офіційному Телеграм-каналі КМДА. 

Їдким димом столицю затягнуло напередодні.

Причиною цього є пожежі у Житомирській області і Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, а також північно-західний вітер.

Крім того, протягом дня 16 квітня на території Київської області зафіксовано випадки загорання трав’яного настилу та лісової підстилки, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та на території Ірпінської зони.

Про це у четвер пізно ввечері повідомили у пресслужбі ДСНС.

Зазначається, що також на території Києва та області спостерігались непоодинокі випадки спалювання сухої трави та сміття на території приватних домогосподарств. Крім того, на території Житомирської області триває гасіння декількох осередків загорання трав’яного настилу. 

Також вчора опівдні було скоєно підпал сухої трави у Голосіївському парку в столиці. 

Світовий рейтинг за індексом якості повітря опублікував QIAir.

Індекс забруднення повітря Києва наразі складає 380. Для порівняння, в столиці Індії Делі цей рівень складає 117, а у китайському Шанхаї – 82.

 

Враховуючи ситуацію фахівці закликають:

- обмежити перебування на відкритому повітрі;

- тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;

- ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;

- проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;

- збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відновлення солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Якщо у вас з’явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.

Мер столиці Віталій Кличко звітує:

Поливо-мийна техніка продовжує роботу в посиленому режимі на вулицях столиці. Тим часом, будь ласка, залишайтесь вдома і не відкривайте вікна!

Зараз він знаходиться у зоні відчуження, аби перевірити, чи тривають там пожежі та який зараз радіаційний фон.

Як відомо, у зоні відчуження силами і засобами ДСНС продовжуються роботи із гасіння пожеж. На ділянках тлінь продовжують працювати пожежно-рятувальні бригади.

Нагадаємо, вчора Київ накрила пилова буря, яка супроводжується сильним вітром і низькою видимістю на дорогах. Через негоду в столиці частково обрушилася конструкція Подільського моста.

Пилова буря в Києві - наслідок безсніжної зими.

Раніше Верховна Рада України схвалила законопроєкт про підвищення штрафів за підпал трави. Відтепер мінімальна сума штрафу зросте від 170 гривень до 3 тисяч 60 гривень. Відповідний проєкт закону підтримали 328 народних обранців.

Читайте також:Президент підписав законопроєкт про збільшення штрафів за спалювання трави у 18 разів