Події
22 квітня 2020
Легені просто згоріли: на Буковині від COVID-19 померли двоє юних братів
Померла і їхня бабуся, батько хлопців - у важкому стані. Коронавірус, судячи за симптомами, у всієї родини.
news-image

У Чернівецькій області вчора, 21 квітня, поховали двох братів. Увечері померла їхня бабуся. У важкому стані перебуває батько померлих юнаків, йдеться у матеріалі місцевого ЗМІ acc.cv.ua та на сторінці Фейсбук голови Сторожинецької РДА Дмитра Балінова.

19-річний Андрій був госпіталізований 17 квітня за направленням сімейного лікаря з діагнозом "негоспітальна правобічна верхньодольова пневмонія".

Експрес-тест на COVID-19 дав негативний результат, проте лікарі підозрювали у пацієнта коронавірусну інфекцію – серед контактів нібито був підтверджений випадок. Із пневмонією був його старший брат – 24-річний Іван.

Стан хлопців стрімко погіршувався – Андрій помер пізно увечері 19 квітня, а вранці 21-го не стало й Івана.

Лікарі доклали максимум зусиль, щоб врятувати молодій людині життя. Він був підключений до оксигенатора, потім на інвазививній вентиляції легень. Заключний діагноз: позагоспітальна двобічна полісегментарна вірусно-бактеріальна пневмонія, набряк легень, бактеріальний шок. У хлопця не було жодних супутніх діагнозів. Бережіть себе. Бережіть близьких. Дотримуйтесь карантину", - пише Дмитро Балінов. 

Старший брат пробув на вентиляції легенів більш як 10 днів.

Коронавірус, судячи за симптомами, у всієї родини", – розповідали лікарі.

Пізніше голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук повідомив, що ПЛР-тест підтвердив у померлих братів коронавірусну хворобу.

Як сказали родичі хлопців, важких хронічних хвороб у братів не було. Андрій у дитинстві багато хворів – то бронхіт, то запалення легенів. Однак обидва виросли міцними і здоровими, займалися будівництвом. 

В один момент хлопці відчули себе погано – почався кашель, лікувалися вдома, а потім звернулися в амбулаторію. Лікар призначив якісь уколи. Згодом самопочуття погіршилося і юнаків направили до районної лікарні.

Родичі кажуть, що Сторожинецька районна лікарня забезпечена погано.

Є проблеми з апаратами вентиляції легенів, та що там говорити – навіть із забезпеченням медиків, спиртом і так далі. Можливо, якби хворих одразу відправили до Чернівців, то можна було врятувати, а тут... На жаль, виявилося пізно. Легені просто згоріли", – розповіли рідні.

Брати не були останнім часом за кордоном, а по селу ж пересування обмежені. Але в магазин, звичайно, ходили.

Андрія та Івана поховали 21 квітня на сільському кладовищі в Їжівці. Через карантин прощання з братами було скромним, друзі та односельці, що прийшли, трималися на відстані.

За інформацією двоюрідної сестри хлопців, увечері після похорону Івана та Андрія стало відомо, що в лікарні померла і їхня бабуся.

У важкому стані перебуває батько, він навіть не знає, що втратив двох синів.

Як стало відомо, за даними ЦГЗ, станом на 9:00 22 квітня в Україні 6592 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 174 летальні, 467 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 467 нових випадків.

У Вишневому Київської області зафіксували масову спалах коронавірусу в гутрожитку. Про це на брифінгу заявив в. о. голови Київської обласної державної адміністрації Василь Володін.

До речі, поступове послаблення обмежень у столиці запроваджуватимуть після того, коли буде подолано пік поширення захворювання на коронавірус.

Читайте також:На Харківщині перекопали ґрунтові дороги до села, яке стало епіцентром коронавірусу