Політика
22 квітня 2020
Засідання Кабміну. Основні тези
Прем'єр-міністр України оголосив, що Уряд сьогодні продовжить карантин до 11 травня.
news-image

У середу, 22 квітня, Кабінет міністрів зібрався на засідання, щоб прийняти рішення про продовження карантину в Україні.

Прем'єр-міністр України оголосив, що Уряд сьогодні продовжить карантин до 11 травня. 11 травня відбудеться відкриття парків, магазинів з непродовольчими товарами і т.д.

В уряді прогнозують, що пік епідемії COVID-19 в Україні припаде на початок травня. За словами Шмигаля, очікуються навіть два піки захворюваності - «орієнтовно на кінець квітня та між 3 і 8 травня». 

Кабмін готує двоетапну стратегію поступового виходу України з карантину, яку планують реалізувати від початку травня до початку липня. Очікується, що першими зможуть вийти на роботу українці працездатного віку. Для людей старшого віку, студентів і школярів жорсткий карантин буде продовжено.

Уряд розуміє, що людям і бізнесу зараз непросто, тому запроваджується низка заходів спрямованих на підтримку українців: збільшено виплати по безробіттю, розширено програми підтримки бізнесу, впроваджено кредитні канікули, підвищено пенсії і створюються нові робочі місця

Уряд ухвалив рішення щодо фінансової допомоги населенню, яке постраждало внаслідок пожеж на Житомирщині.

Сьогодні Шмигаль доручив Міністерству економіки виділити 25 млн грн на ліквідацію наслідків пожеж у Житомирській області. Це, зокрема, підтримка людей, які постраждали через поширення вогню.

Окремо подякували рятувальникам та всім, хто допомагає приборкувати пожежі.

Таож пропонується внести зміни до порядку використання бюджетних коштів для підтримки фермерських господарств.

Глава МОЗ Максим Степанов під час засідання Кабміну попросив колег проголосувати за переклад людей з обсервації на самоізоляцію. За його словами, такий крок дозволить розвантажити медичні установи. Його ідея була схвалена.

Також сьогодні Кабмін розглянув законопроєкт, який вносить зміни до Цивільного процесуального кодексу, які стосуються скорочення строків судового розгляду справ про усиновлення, встановлення опіки, позбавлення батьківських прав тощо.

Кабмін пропонує, щоб суд розглядав справу про усиновлення дитини протягом не більше ніж 30 днів з дня відкриття провадження у справі. Такий же строк дається і на розгляд справи про позбавлення батьківських прав.

Кабмін прийняв зміни до постанови щодо виплат одноразової грошової допомоги у розмірі 1 000 гривень у зв’язку з поширення коронавірусу в Україну. Виплати цієї одноразової грошової допомоги окремим категоріям населення будуть проводитися у квітні 2020 року.

Кабмін прийняв постанову про зміну розміру плати за подання скарги через електронну систему закупівель.

Кабмін розглянув проект постанови щодо зміни порядку проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства (ДПП) щодо об'єктів державної, комунальної власності та об'єктів, які належать Автономній Республіці з метою приведення його у відповідність до законів України "Про державно-приватне партнерство" та "Про концесію".

Уряд встановив допомогу по частковому безробіттю на період карантину у розмірі двох третин окладу, але не більше мінімальної зарплати.

Кабмін розпорядився передати НАЗК нежитлові приміщення площею 7218,3 кв.м. на бул. Дружби народів, 28 у Києві. Раніше вони перебували у сфері управління Мінеконому.

Уряд підписав угоду з Німеччиною про отримання грантів сумою 25,5 млн євро для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Уряд поставив не подавати на державну реєстрацію правила спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні.

Це має дерегулювати діяльність Мінмолодьспорту, оскільки правила спортивних змагань динамічний документ, який постійно змінюється.

Нагадаємо, Європейська комісія оголосила про рішення надати Україні 1 мільярд 200 мільйонів євро підтримки під час пандемії COVID-19.

Раніше відомий український боксер Олександр Усик зізнався, що йому пропонували великі гроші за участь у політиці.

Читайте також:Українцям на період карантину пропонуватимуть роботу із зарплатою 6-8 тисяч гривень