Україна
22 квітня 2020
Найголовніше за день: офіційне продовження карантину, Саакашвілі запропонували посаду віце-прем'єра, допомога ЄС Україні 1,2 млрд євро
Читайте про найголовніші події дня, 22 квітня.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 22 квітня.

Офіційне продовження карантину

У середу, 22 квітня, Кабінет міністрів зібрався на засідання, щоб прийняти рішення про продовження карантину в Україні.

Прем'єр-міністр України оголосив, що Уряд сьогодні продовжить карантин до 11 травня. 11 травня відбудеться відкриття парків, магазинів з непродовольчими товарами і т.д.

В уряді прогнозують, що пік епідемії COVID-19 в Україні припаде на початок травня. За словами Шмигаля, очікуються навіть два піки захворюваності - «орієнтовно на кінець квітня та між 3 і 8 травня». 

Кабмін готує двоетапну стратегію поступового виходу України з карантину, яку планують реалізувати від початку травня до початку липня. Очікується, що першими зможуть вийти на роботу українці працездатного віку. Для людей старшого віку, студентів і школярів жорсткий карантин буде продовжено.

Саакашвілі запропонували посаду віце-прем'єра

Міхеїл Саакашвілі заявив, що отримав від президента України Володимира Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром України з реформ. Саакашвілі заявив, що попереду - дуже складний період і в економіці, і в цілому по життю в країні. 

Екс-президент Грузії сподівається використовувати свій міжнародний досвід, для того щоб бути корисним членам урядової команди, в тому числі у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями, посилити престиж України та її інтеграцію з міжнародними спільнотами, щоб відстояти в першу чергу інтереси українського народу і сприяти прогресу в країні.

Допомога ЄС Україні 1,2 млрд євро

Європейська комісія оголосила про рішення надати Україні 1 мільярд 200 мільйонів євро підтримки під час пандемії COVID-19. 

Кошти ЄС допоможуть гарантувати макроекономічну стабільність України. Завдяки такій підтримці держава зможе звільнити додаткові ресурси для захисту громадян та пом’якшення негативних наслідків пандемії для людей.

Загалом Євросоюз виділяє близько трьох мільярдів євро десятьом країнам-сусідам. Наступна після України держава, що отримає таку допомогу, – Туніс, якому ЄС надасть 600 млн євро.

Пропозицію Єврокомісії надалі мають схвалити Європейський парламент та Рада ЄС.

Сьогодні Максим Степанов під час онлайн-брифінгу обурився, що через недофінансування сфери можуть почати звільняти лікарів швидкої допомоги. Так, у Запорізькій області вже скоротили 50 бригад з 154.

Також у середу, 22 квітня, у мобільному додатку "Дія" стали доступними цифрові документи громадянина України. Про це під час онлайн-презентації цифрових документів повідомив президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні повідомляли, що в Україні стартують клінічні дослідження вітчизняного лікарського засобу, який, за попередніми висновками українських учених та виробників, може суттєво знижувати або повністю нейтралізувати загрозу смерті від ускладнень, які спричиняє для організму людини коронавірусна інфекція.

Читайте також:Рятувальники не можуть дістатися до найскладнішого місця пожежі в Чорнобильській зоні