Iнтерв’ю
24 квітня 2020
Ярослав Железняк: «Треба почати виходити на план гнучкого карантину»
Ексклюзивне інтерв'ю з Ярославом Железняком.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Ярославом Железняком, українським економістом, радником прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з парламентських відносин, викладачем Київської школи економіки, Народним депутатом України IX скликання від партії «Голос».

Кор.: Які з питань наступного засідання ВР Ви вважаєте найважливішими?

Ярослав Железняк: Скасування змін до Регламенту, бо прийняті на минулому засіданні зміни необхідні на час карантину, але в ухваленому законі вони не є тимчасовими. Якщо залишити редакцію, як є, то навіть після карантину у депутатів не буде можливості підіймати та захищати свої поправки у залі. Також важливими є питання покращення виборчого законодавства.

Кор.: Підприємців звільнили від сплати ЄСВ на березень та квітень. Карантин скоріш за все буде подовжено як мінімум до середини травня. Чи скасують для підприємців сплату ЄСВ за травень?

Ярослав Железняк: Так, ми будемо від «Голосу» подавати таку ініціативу, але поки що ми не бачимо підтримки від Уряду в цьому питанні.

Кор.: Які кроки керівництво країни має зробити задля виходу з економічної кризи?

Ярослав Железняк: Перш за все, все  ж таки почати виходити на план «гнучкого карантину», який пропонує фракція «Голос». Після цього треба буде повноцінно боротися з наслідками кризи, і тут потрібне стратегічне бачення. Як стимулювати створювати робочі місця, як залучити молодь до виробничих процесів, як збільшити ефективність виробництва в Україні. Поки такі відповіді ми від Уряду не бачимо. Тому Голос буде пропонувати і тут свій план, який базується на кращих міжнародних практиках.

Кор.: Минув майже рік як Володимир Зеленський є Президентом України. Що на Вашу думку йому вдалось зробити добре, а в чому його провали?

Ярослав Железняк: Давайте подивимося по обіцянкам. Президент обіцяв чесні та прозорі правила гри. Натомість ми досі не можемо ухвалити так званий «антиколомойській» законопроект про неповерення Приватбанку екс-власникам та продовжити співпрацю з МВФ, бо деякі депутати від «Слуги народу» заспамили його 16 тис поправок. Поки за два дні розгляду на комітеті пройшли 34% всіх поправок.

Президент говорив, що не розуміє уряд, який «тільки розводить руками», але за 6 місяців змінив свій уряд через невиконання обіцянок, а деякі міністри змінилися вже двічі. І все одно ключові управлінські рішення, які повинен би був приймати Кабмін, розробляє парламент. Як, наприклад, було з антикризовими законопроектами для підтримки бізнесу, громадян та медиків на час карантину, коли антикризова група депутатів з усіх фракцій та груп працювала 24/7, щоб спільними зусиллями швидко прийняти необхідні рішення.

Президент вимагав закон про незаконне збагачення, але законопроект від депутатської фракції виявився надто поблажливим до осіб, які не можуть пояснити свої статки. Тож депутатам від "Голосу" довелося і в комітеті, і в залі відстоювати редакцію, яка б справді заблокувала можливість великій кількості корупціонерів уникнути відповідальності.

Цей список можна продовжувати. Виглядає так, що вдалося реалізувати гасло "кожен з нас є президентом». Тільки під цим треба розуміти, що багатьом з нас, зокрема депутатам Голосу, довелося працювати замість Президента та його команди, щоб виконати хоч частину обіцянок.

Нагадаємо, що у документальному фільмі «Рік Президента Зеленського» Глава держави розповів про те, що змінилося в країні, чи змінився він сам і чому не жалкує про своє рішення піти в політику.

Раніше повідомляли, українців у 2020-му чекає подорожчання долара, істотне зростання цін і масштабна економія. Верховна Рада 249 голосами 13 квітня ухвалила в цілому рішення переписати бюджет країни на 2020 рік.

Читайте також:Члени комітету Ради запросили представників МВФ на розгляд «антиколомойського закону»