Інтернет
26 квітня 2020
Столичні правоохоронці припинили протиправну діяльність групи осіб, яка займалася продажем немовлят за кордон
Зловмисники протягом тривалого часу під прикриттям сурогатного материнства та шляхом укладення фіктивних шлюбів із іноземцями переправляли новонароджених дітей не лише в Україні, а й в інші держави
news-image

Співробітники відділу  по боротьбі з незаконною торгівлею людьми спільно з управлінням карного розшуку столичного главку та слідчими Печерського управління поліції під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури №6 задокументували та припинили протиправну діяльність осіб, які займалася торгівлею немовлят, пише «Є!» з посиланням на офіційний сайт Національної поліції.

Учасники групи підшукували іноземців, які виявили бажання народити дитину в Україні: при цьому вони  забезпечували  штучне запліднення за допомогою послуг донора і сурогатної матері та сприяли вивезенню немовлят до інших країн  шляхом укладання фіктивного шлюбу з громадянками України. Інші співучасники знаходили жінок на території України для оформлення фіктивних шлюбів та залучення до участі в сурогатних програмах.

  Послуги посередників потенційним батькам за народження дитини в Україні обходилися  у 50 тисяч доларів США: організація штучного запліднення за допомогою сурогатної матері – від 15 тисяч доларів, послуги з фіктивного одруження – від 1000 доларів.

У рамках досудового розслідування правоохоронці провели 11 обшуків за адресами столичної клініки, що спеціалізувалася на послугах репродуктивної медицини, та у мешканнях і автомобілях фігурантів, у результаті яких вилучили речові докази протиправної діяльності осіб: комп’ютери, мобільні телефони, грошові кошти, чорнові записи, флеш носії та документи. Також працівники поліції провели три невідкладні обшуки за місцем перебування новонароджених немовлят, які стали жертвами торгівлі.

В одному зі столичних  будинків у різних квартирах виявлено п’ять немовлят (вік до двох місяців), які перебували під наглядом жінок. За догляд за дітьми вони отримували від 500 до 1000 гривень за добу. Наразі діти перебувають у спеціалізованих лікарняних закладах. Під час проведення обшуків вилучені медичні довідки дітей, ноутбуки, мобільні телефони, гроші та документацію.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають. Встановлюються всі учасники незаконної схеми переправлення немовлят за кордон.

Читайте також: Олена Шуляк: «програма «Велике будівництво», за моїми підрахунками, зможе забезпечити роботою 150-200 тис осіб»

Як повідомлялося раніше, в поминальні дні відвідувати кладовища буде заборонено, поблизу них чергуватимуть посилені патрулі поліції