Україна
30 квітня 2020
Проросійські активісти готували провокації 2 травня в Одесі
Організатори провокації хотіли створити привід для дискредитації України.
news-image

Представники проросійського руху "Куликове поле" готували низку провокацій у роковини трагедії в Одесі у травні 2014 року. Зокрема, планували роздавати сепаратистські агітки та газети. Плани зловмисників викрила СБУ.

Організатори провокації хотіли створити привід для дискредитації України. Про це повідомила у фейсбуці пресслужба СБУ в Одеській області.

Одним із напрямів антидержавних проявів мало стати розповсюдження в Одесі друкованої агітаційної продукції сепаратистського характеру із закликами до створення так званої республіки новоросія та силового захоплення державної влади, – мовиться в повідомленні облуправління СБУ.

Під час обшуків у проросійських активістів виявили газети, листівки з антиукраїнською пропагандою: з поділом України на бандерівську та новоросійську, написом "Одеса – російське місто". Розпочато кримінальне провадження.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі відбувалися акції проукраїнських жителів міста. На активістів напали проросійські колаборанти. Конфлікт виник на вулиці Грецькій. Там під час сутичок загинули 6 людей. Потім протистояння перемістилися на Куликове поле. Там було наметове містечко так званого антимайдану. Частина антимайданівців втекли до Будинку профспілок, де спалахнула пожежа. Більшість людей задихнулася димом. Загалом у цей день загинули 48 людей, ще близько 200 зазнали поранень.

За інформацією активістів і свідків, антимайданівцям фінансово та організаційно допомагали з Росії. Серед них також було чимало радикально налаштованих громадян Росії.

Також повідомляли, що одеські патріоти на Марсельської вулиці побачили припаркований автомобіль, на склі якого було зображення Йосипа Сталіна.

Зазначимо, що на одеському базарі "7 кілометр", де працюють понад 60 тисяч людей, ввели обмеження через коронавірус. Структурні підрозділи і адміністрація не приймають відвідувачів, однак продавці продовжують працювати.

Читайте також:Одесит хворіє на коронавірус уже півтора місяця