НБУ прогнозує падіння цін український експорт під час кризи
Через падіння світової економіки Україна втратить частину експортних доходів
news-image

У 2020 році через звуження зовнішнього попиту падіння світових цін на товари, що переважають в українському експорті, поглибиться порівняно з попереднім роком. Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку (НБУ) за квітень, пише «Є!».

Як зазначається в огляді, основними чинниками зменшення експорту в поточному році будуть слабкий зовнішній попит на металургійну продукцію, зниження врожаю та відповідне скорочення експорту зернових. Інші експортні поставки також знизяться через падіння світової економіки.

НБУ прогнозує падіння цін український експорт під час кризи

За прогнозом НБУ, у 2020 році експорт товарів скоротиться на 12% унаслідок зниження зовнішнього попиту та цін на сировинні товари, а також нижчого врожаю зернових через менш сприятливі погодні умови. Водночас негативні наслідки пандемії для експорту будуть слабшими з огляду на очікуване збереження попиту на продовольство.

Зменшення імпорту товарів на 12% у 2020 році зумовлюватиметься передусім енергетичною складовою, яка скоротиться майже вдвічі. Знижуватимуться як ціни на енергоресурси, так і обсяги імпорту газу (до 6 млрд кубометрів порівняно з 14,4 млрд кубометрів у 2019 році) через високі запаси в сховищах. Унаслідок падіння реальних доходів населення та зниження економічної активності скорочуватиметься і неенергетичний імпорт (на 4%). Водночас, темпи падіння неенергетичного імпорту стримуватимуться додатковим попитом на медичне обладнання та фармацевтичну продукцію, йдеться в огляді.

Читайте також: Олена Шуляк: «програма «Велике будівництво», за моїми підрахунками, зможе забезпечити роботою 150-200 тис осіб»