Світ
2 травня 2020
У США схвалили використання препарату «Ремдесивір» для лікування COVID-19. Його хоче купити Україна
Препарат може бути недостатньо вивченим, але його застосування рекомендується, оскільки не існує надійних і перевірених альтернатив
news-image

Управління США з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами (FDA) схвалило використання противірусного препарату «Ремдесивір» (Remdesivir) для лікування пацієнтів із COVID-19.

Як ідеться в рішенні регулятора, «Ремдесивір» схвалили для використання в екстреному порядку, пише «Є!» з посиланням на hromadske.ua.

Це означає, що препарат може бути недостатньо вивченим, але його застосування рекомендується, оскільки не існує надійних і перевірених альтернатив, а хвороба, щодо якої він призначений, несе серйозний ризик здоров’ю людей.

Своє рішення FDA ухвалила, ґрунтуючись на нещодавньому дослідженні ефективності «Ремдесивіра»: як показали клінічні випробування Національного інституту охорони здоров’я США за участі 1063 людей, препарат не знизив смертність серед пацієнтів, але зменшив термін їхнього перебування в лікарні в середньому з 15 до 11 днів.

Сам «Ремдесивір» було розроблено ще під час спалаху вірусу Ебола, однак тоді препарат не був ефективним. Раніше, зазначає видання Science, в окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров’я пацієнтів із COVID-19 після прийняття «Ремдесивіру».

У FDA зазначають, що «Ремдесивір» може мати побічні ефекти, як-от зниження тиску, нудота і зростання ферментів печінки.

19 квітня у Міністерстві охорони здоров’я України заявляли, що працюють над тим, аби придбати в США та доставити до України «Ремдесивір». Цей лікарський засіб був включений до протоколу лікування COVID-19 в Україні.

Читайте також: Коронавірус може згубно впливати на згортання крові: чому помер 18-річний юнак, а МОЗ змінило інструкції

Як повідомлялось раніше, міського голову Черкас Анатолія Бондаренка викликають на допит 4 травня