Політика
5 травня 2020
МОЗ блокує другий етап медичної реформи
У відомстві вирішили залишити головним закупником Національну служба здоров'я України.
news-image

Міністерство охорони здоров'я з 1 червня змінює фінансування медичних закладів. Це зупиняє реалізацію другого етапу медичної реформи, яка розпочалася 1 квітня.

Як повідомив на брифінгу глава МОЗ, медреформа у її нинішньому вигляді означає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень.

До 1 червня ми запровадимо такі принципи фінансування, тому МОЗ термінового готує зміни до деяких правових актів. В яких буде передбачено, що всі заклади охорони здоров'я, як надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу отримають фінансування з державного бюджету не менше, ніж у 2019 році”.
Якщо нічого не змінити, то масове звільнення призведе до катастрофічного зростання смертності, стрімкого поширення таких хвороб, як туберкульоз. Доступ мільйонів українців до нормального медзабезпечення буде ускладнено”, - зазначив Максим Степанов.

Також у відомстві вирішили залишити головним закупником Національну служба здоров'я України. Тобто все фінансування буде йти через НСЗУ. 

З 1 червня будуть фінансуватися додатково такі пакети: первина, екстрена медична допомога, гострий інфаркт міокарда, гострий мозковий інсульт в стаціонарних умовах та чотири пакети для лікування COVID-19, – сказав Степанов.

На доручення Президента України Володимира Зеленського МОЗ модифікує нинішню реформу, від чого виграють як медики, так і пацієнти.

Серед основних змін:

- Усі заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримують фінансовий ресурс з державного бюджету не менше, ніж в 2019 році.

- З 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися нові пакети (первинна медична допомога; екстрена медична допомога; гострий інфаркт міокарда; гострий мозковий інсульт у стаціонарних умовах; а також 4 пакети для лікування COVID-19).

- З 1 липня буде підвищена заробітна плата медикам (на це потрібно додатково 11 млрд грн).

- З 11 травня почнеться детальна експертиза всієї медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі.

- З 11 травня МОЗ розпочинає розробку і затвердження нових державних стандартів надання медичної допомоги із залученням науковців та провідних фахівців галузі.

- З 2021 року будуть функціонувати нові медичні тарифи, які будуть ґрунтуватись на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг.

Нагадаємо, за принципом медичної реформи 1 квітня, більше грошей мали отримати великі та успішні клініки, які надають якісні медичні послуги й тому у них більший потік пацієнтів. 

Таке фінансування створювало здорову конкуренцію між лікарями та закладами, та стимулювало надавати якісні послуги та навчатися нового Це все скасовують і планують нараховувати гроші, як торік. 

Раніше ми писали, що майже тисяча лікарень цього року матиме дефіцит фінансування.

Максим Степанов під час онлайн-брифінгу обурився, що через недофінансування сфери можуть почати звільняти лікарів швидкої допомоги. Так, у Запорізькій області вже скоротили 50 бригад з 154.

Як повідомляли, перед початком запуску другої хвилі медичної реформи, яка стосуватиметься не лише сімейних лікарів, а й кожної лікарні та поліклініки, Зеленський вирішив створити дорадчу групу з лікарів. Щоправда, увійшли до неї не експерти, а лікарі-мільйонери, які робили все, щоб не допустити реформування галузі охорони здоров'я.

Читайте також:Світовий банк виділив Україні 135 мільйонів доларів на медицину