Україна
6 травня 2020
Рада ЄС погодила виділення Україні 1,2 млрд євро позики для подолання наслідків епідемії
Фінансова допомога надаватиметься у формі позик на вигідних умовах.
news-image

Рада ЄС погодила виділення Україні 1,2 млрд євро позики для подолання економічних та соціальних наслідків епідемії коронавірусу.

Про це йдеться в офіційному пресрелізі, що є у розпорядженні "Європейської правди".

Рада ЄС погодила пропозицію Єврокомісії про надання 3 млрд євро макрофінансової допомоги 10 країнам з офіційно визнаною перспективою членства та країнам-сусідам для допомоги у подоланні наслідків пандемії коронавірусу, з яких 1,2 млрд передбачені для України.

Країни з офіційно визнаною перспективою членства та країни-сусіди є нашими найближчими партнерами. Зараз більш критично, ніж будь-коли, щоб ми трималися разом і демонстрували солідарність у реагуванні на економічний і соціальний вимір цієї глобальної кризи", - зазначив Здравко Марич, міністр фінансів Хорватії.
Фінансова допомога надаватиметься у формі позик на вигідних умовах. Із зазначених 3 млрд для окремих країн передбачені: 

Україні – 1,2 млрд євро

Грузії – 150 млн євро

Молдові – 100 млн євро

Боснії та Герцеговині – 250 млн євро

Албанії – 180 млн євро

Північній Македонії - 160 млн євро

Косову – 100 млн

Чорногорії – 60 млн

Йорданії – 200 млн євро

Тунісу – 600 млн євро

"Разом із підтримкою від МВФ ці кошти допоможуть покращити макроекономічну стабільність та дозволять спрямовувати ресурси на захист громадян та пом’якшення негативних соціально-економічних наслідків пандемії", - додають у повідомленні.

Кошти будуть доступні протягом 12 місяців та будуть надаватися двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту – 15 років. Умови будуть прописані у меморандумах про взаєморозуміння між країнами-партнерами та Єврокомісією.

Текст ще має бути погоджений Європарламентом та Радою ЄС перед набранням чинності.

Раніше Рада директорів Світового банку  затвердила додаткове фінансування у розмірі 150 мільйонів доларів США в рамках проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" з метою розширення та вдосконалення соціальної допомоги сім’ям з низьким рівнем доходу.

Також затвердила додаткове фінансування Україні Рада директорів СБ  розміром 135 мільйонів доларів для проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

Читайте також:Кількість безробітних під час карантину збільшилася на 50%