Події
7 травня 2020
Кабмін звільнив Монахову з посади уповноваженого із захисту державної мови
На думку Монахової, мовне питання в країні так і залишиться "предметом політичних спекуляцій і передвиборних обіцянок".
news-image

Кабінет Міністрів України звільнив Тетяну Монахову з посади уповноваженого із захисту державної мови.

Відповідне розпорядження оприлюднене на Урядовому порталі.

Звільнити Монахову Тетяну Василівну з посади уповноваженого із захисту державної мови за власним бажанням", - ідеться в розпорядженні уряду №491 від 6 травня.

Як повідомлялося, 27 листопада 2019 року Кабінету Міністрів України призначив Монахову на посаду уповноваженого із захисту державної мови. До призначення вона працювала завідувачем кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв).

24 квітня 2020 року вона повідомила на своїй сторінці в Facebook, що написала заяву на звільнення з посади за власним бажанням.

На думку Монахової, мовне питання в країні так і залишиться "предметом політичних спекуляцій і передвиборних обіцянок".

Серед причин звільнення Тетяна Монахова назвала те, що за шість місяців так і не був створений Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови.

Я мала довге терпіння, поки була ілюзія, що повільно, але впевнено я йду до мети. Однак, коли все було нарешті готово, коли після стількох моїх зусиль питання про створення секретаріату нарешті було винесене на голосування Кабміну, а потім раптово в день голосування викреслене із порядку денного, я остаточно переконалася, що йдеться про відсутність політичної волі. Я зрозуміла, що всі мої дії заблоковані. Продовжувати брати на себе відповідальність за те, на що ніяк не можеш вплинути, просто безглуздо», – розповіла вона.

Пані Монахова також сказала, що на посаді не отримала жодної зарплати, натомість за цей період витратила на роботу близько 30 тисяч гривень із сімейного бюджету.

Майже півроку я лише витрачала власні кошти на поїздки з Миколаєва до Києва, винаймання там житла тощо. Без секретаріату неможливо отримати фінансування», – додала вона.

Як пояснила Тетяна Монахова, згідно із законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Секретаріат уповноваженого треба було створити протягом шести місяців з моменту призначення на посаду.

Тільки після створення секретаріату казначейство виділяє фінансування, тільки обравши керівника секретаріату, можна створити штатний розпис і почати отримувати заробітну платню», – уточнила вона, додавши, що так і не дізналася розмір своєї зарплати.

Уряд також оприлюднив розпорядження про звільнення науковця Бориса Сорочинського з посади виконавчого директора Національного фонду досліджень України 19 травня 2020 року за власним бажанням.

Цю посаду він обіймав із 25 вересня 2019 року.

Нагадаємо, до проєкту закону про боротьбу з економічними наслідками поширення коронавірусу внесені пропозиції, які «де-факто повністю скасовують Закон про державну мову».

Раніше повідомляли, що в Україні не б'ють російськомовних громадян за те, якою мовою вони розмовляють. Так український письменник Юрій Андрухович відреагував на побиття активіста на Чернігівщині за те, що той вимагав обслуговувати його українською мовою.

Читайте також:Олексій Голобуцький: «Росія витрачає на пропаганду суми, співрозмірні з нашими кредитами МВФ»