Політика
8 травня 2020
Співпраця України та МВФ: яку вигоду отримає офіційний Київ
Перемовини між Україною та МВФ тривають, і про завершення цього буде повідомлено офіційно.
news-image

Зараз Україна співпрацює з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by. Але невдовзі зможе претендувати й на програму розширеного фінансування EFF. У підсумку Україна отримає не тільки понад 10 мільярдів доларів допомоги, але і повернеться до обговорення більшої суми нового фінансування.

Як повідомив представник України в МВФ Владислав Рашкован, перемовини між Україною та МВФ тривають, і про завершення цього буде повідомлено офіційно. Отже, остаточних рішень ще немає. Відповідний допис з’явився на його фейсбук-сторінці.

З точки зору програм у МВФ є різні інструменти допомоги країнам. В умовах пріоритету структурних реформ Фонд пропонує країнам програми розширеного кредитування – EFF.

Саме таку програму фонд запропонував Україні обговорювати в середині 2019 року, після формування нового уряду Олексія Гончарука та парламенту", – додав Рашкован.

За його словами, у сформованих глобальних умовах невизначеності Фонд розуміє, що країнам дуже складно планувати структурні реформи на кілька років вперед.

Це проблема для багатьох урядів, не лише для Уряду Дениса Шмигаль. І рішення зміни програм не є специфічним рішенням Фонду для України. Поки що загалом це позиція Фонду в багатьох країнах. Вона може змінитися, але за останні 2 місяці МВФ не затвердив жодної нової програми EFF, – підкреслив фінансист.

Чому так трапилося він пояснює, що передусім упродовж останніх 2 місяців Фонд надавав здебільшого emergency financing. Водночас таке фінансування в межах продуктів Rapid Financing Instrument або Rapid Credit Facility було надано для 50 країн в розмірі 17,5 мільярда доларів.

Але в антикризових умовах або для запобігання негативних наслідків кризи у Фонді є інші програми. Одна з них – лінія standby. Це більш короткі, більш сфокусовані на антикризових заходах програми. Гроші за нею отримати легше. Ці кошти може бути також спрямовано в бюджет для часткового покриття дефіциту. Умов отримання фінансування за ним – менше.

Такі програми не спрямовано на структурні реформи. Вони є спрямованими на початковому етапі на допомогу країнам у фінансуванні витрат на медицину, на формулювання адекватної кризі монетарної та фіскальної політики, на збереження фінансової стабільності, а потім – на допомогу до повернення в зниженні бюджетного дефіциту та будуть сфокусованими на виході економік з кризи, – підкреслює Рашкован.

Але, продовжує він, протягом декількох останніх місяців змінився уряд, і під впливом пандемії зовнішнє макросередовище теж змінилося. Змінився макропрогноз: плановане зростання економіки під впливом COVID-19 змінилося на падіння.

Крім того, певним чином змінилися пріоритети уряду. Наприклад, закон про бюджет на 2020 рік не передбачає значних надходжень від приватизації в 2020 році, а це була одна із структурних реформ, яку планували провести в межах програми МВФ. Водночас старт земельної реформи трохи відкладається. Зріс і дефіцит бюджету, як реакція на кризу.

На основі з того, що я написав на початку, standby лінія – більш адекватний продукт від МВФ в такій ситуації, що склалася у межах подолання кризи, викликаної пандемією. І не тільки для України, оскільки саме такий продукт пропонують і іншим країнам. Фонд зараз не обговорює нові програми EFF. Але все може змінитися", – зауважив експерт.

Суми фінансування для України

  • Програма EFF. Вона була на 3 роки та на суму 8 мільярдів доларів. У межах цієї програми протягом наступних 18 місяців, до кінця 2021 року, Україна планувала отримати від МВФ 5 мільярдів доларів і решту 3 мільярди планувала отримати у 2022 – 2023 роках.
  • Програма Standby. Україна планує протягом наступних 18 місяців отримати тих же 5 мільярдів доларів від МВФ.
У чому ж зрада? А її немає. Більш того, як я сказав, умови отримання цих коштів протягом 2020 – 2021 років є легшими, ніж отримання тих же 5 мільярдів доларів в межах програми EFF, оскільки не вимагає "титанічних" зусиль з просування структурних реформ", – констатував представник України МВФ.

Водночас після утвердження нової програми МВФ Україна отримає додаткові засоби допомоги з боку міжнародного співтовариства.

  • Програма standby: 3.5 мільярда доларів (+1.5 мільярда доларів у 2021 році)
  • Bilateral фінансування від інших країн, прив'язане до програми МВФ: 0.4 мільярда доларів;
  • Програма DPL Світового Банку: 1 мільярд доларів;
  • Кошти від Світового банку на допомогу системі охорони здоров'я: 0.15 мільярда доларів;
  • Макрофінансова допомога від ЄС: другий транш 0.6 мільярда доларів;
  • Нова макрофінансова допомога від ЄС: 1.3 мільярда доларів.
Порахуйте, скільки виходить разом засобів. Додайте до них валютні своп лінії гривня / долар або гривня / євро, які НБУ може отримати від інших центральних банків. Таку угоду вже підписали з ЄБРР США в обсязі до 500 мільйонів доларів. При цьому гривня, яку отримає ЄБРР, буде спрямованою на кредитування економіки. Далі більше, – зазначає експерт.

Отже, влітку 2021 року Україна зможе почати підготовку до отримання нової програми розширеного фінансування EFF, щоб отримати його після закінчення SBA.

І тоді за цей час Україна отримає не тільки більш ніж 10 мільярдів доларів допомоги міжнародних фінансових організацій в 2020 році, але і повернеться до обговорення більшої суми нового фінансування від МВФ.

Зазначимо, Міжнародний валютний фонд відмовився від підписання трирічної програми з Україною, замість цього боку зосередяться на 18-місячній. Про це на брифінгу заявив представник МВФ Джеррі Райс, передає Reuters.

За його словами, МВФ зосередився на обговоренні з Україною 18-місячної резервної програми в рамках механізму Stand-by, яка надасть уряду більше можливостей для реагування на пандемію коронавірусу.

Нагадаємо, Рада ЄС погодила виділення Україні 1,2 млрд євро позики для подолання економічних та соціальних наслідків епідемії коронавірусу.

Раніше Рада директорів Світового банку  затвердила додаткове фінансування у розмірі 150 мільйонів доларів США в рамках проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" з метою розширення та вдосконалення соціальної допомоги сім’ям з низьким рівнем доходу.

Читайте також:«Голос України» опублікував закон про ринок землі