Світ
15 травня 2020
Джо Роган: Коронавірус створювався в лабораторії? Вперше українською
Джо Роган розповідає про своє бачення коронавірусу.
news-image

Джозеф Джеймс Роґан (нар. 11 серпня 1967) — американський стендап-комік, спортивний аналітик мішаних бойових мистецтв (MMA), ведучий подкасту, бізнесмен і колишній телеведучий і актор.

Коронаві́русна хвороба 2019 — інфекційна хвороба, яка виникла вперше у грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай. Хвороба почалася як спалах, який розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2 (стара назва 2019-nCoV), циркуляція якого в людській популяції була до грудня 2019 року невідомою. Пандемію цієї хвороби Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я та внесла заходи з боротьби проти неї до тимчасових рекомендацій згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року. Щоб уникнути стигматизації, пов'язаної з географічним регіоном, де виникли перші випадки захворювання, а також з расовою приналежністю, ВООЗ затвердила зрештою офіційну назву захворювання як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)».

Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

– Я прочитав одну тривожну статтю, не знаю чи це правда, її потрібно знайти, пошукай там. Центр по контролю та профілактиці захворювань припинив відстежувати статистику смертності від грипу в цьому році. Якраз про це я читав. Можливо це було на якомусь дурнуватому «правому» сайті, важко це зрозуміти, але я тут подумав, такого ж бути не може. Проблема в тому, що Центр по контролю та профілактиці захворювань надає статистику по грипу, і виявилося, що захворюваність на грип менша або ж порівняна з коронавірусом, тому постає питання «Чому всі так бояться коронавірусу і люди виходять на вулицю?» Людям важко зрозуміти, кому можна довіряти.

– Важко, так. Політики говорять щось, але людина не може довіряти ні одній стороні. Всі вони намагаються отримати більше влади, використати цю ситуацію аби зайняти вигідно позицію відносно до опонентів. В цій ситуації не зрозумілі мотиви ЦК ПЗ, мотиви ВООЗ теж важко зрозуміти. Інформацію з інших країн ти не можеш прийняти за чисту монету, люди, які сидять вдома вдаються в питання «А що нам робити?». Найбезпечніше залишатися на місці, але ти не знаєш кому можна довіряти.

– Дуже важко зрозуміти кому можна довіряти, адже думки лікарів відрізняються.

– Зайшов на їх сайт, знайшов, що інформацію оновлювали на минулому тижні, 18 квітня.

– Смертність від грипу?

–«Щотижнева статистика по грипу від ЦК ПЗ» – це все, що вони кажуть про грип.

– Так скільки людей в цьому році померли від грипу?

– Дайте ще час, я постараюся знайти цю інформацію.

– Число померлих від коронавірусу зараз яке? Здається 55 тисяч?

– Тільки в нашій країні, так.

– Здається більше так? Під 60 тисяч осіб?

–Приблизно так.

– І ця цифра не мала. Це багато людей, проте пізніше виявляється, що цей рік важкий в плані захворюваності на грип, але це нормально. Очевидно, що в цьому році людей закрили по домівках по всьому світу і скоріш за все поширення грипу уповільнилося через карантин та дотримання дистанції. Я так розумію, що кількість захворілих набагато нижча ніж ми б отримали, якби все було як завжди.

– Звичайно, без сумніву. Що стосується грипу, то під час підготовки своєї четвертої книги, яку я пишу зараз, я почав вивчати питання інфекційних захворювань.

– Ідеальний час ти вибрав.

- Дивовижний збіг обставин. А також вивчав, як отримати інфекційну хворобу на озброєння. Японці займалися розробками в цій сфері перед Другою світовою війною. Думали, як використати їх проти китайців. Я вивчав що ж сталося з дослідженнями після війни. Вивчав радянську програму, яка існувала з кінця Другої світової війни до розвалу СРСР. І що ж сталося з цією інформацією? Також я вивчав сучасні програми, які створювали в кінці Другої світової війни і продовжують існувати по сьогодні. Я поринув у цей світ і можливо тому сприймаю все близько до серця. Я спілкувався з лікарями, які працювали в цій області, проводив власні розслідування. Очевидно, що сам я не лікар, але виходячи з того, що я дізнався, різниця полягає в інкубаційному періоді. Якщо наші війська відправляються за океан і ведуть війну з повстанцями, на кого вони будуть схожі? Вони не будуть виглядати як повстанці. На що схожий автомобіль, який зупинився недалеко від об'єкта спостереження? Він не буде схожий на транспортний засіб, де можна знайти вибухівку. Хіба що на підвіску, вони трохи більше вагу мають. Вони не носять уніформу, вони не пересуваються на спецтранспорті. Те саме й тут, повстанці адаптувалися, вони видозмінюються у звичні нам хвороби і адаптуються під час інкубаційного періоду. Під час цих дев’яти днів. Якщо ти захворів на грип ти лежатимеш та знатимеш, що тобі не потрібно йти на роботу і якщо ти там з’явишся тобі скажуть «Брате, йди додому, виглядаєш жахливо. Забирайся звідси бо всіх заразиш». З коронавірусом такого не відбувається. Ти ходиш з ним 9 діб, ні про що не здогадуєшся, і при цьому заражуєш людей під час цього проміжку часу. Це так само як повстанець, який замаскувався серед людей, той самий приклад. Він адаптується, всі віруси мають свої особливості, в цьому й адаптивна перевага коронавірусу. Ти ходиш по вулиці заражуєш людей і сам про це не здогадуєшся, в цьому його відмінність від грипу. Це важко зрозуміти, але різниця є. Якщо у Вас грип – знаходьтесь вдома, Ви хворі.

– Знаєш, у якомусь сенсі це ідеальний спосіб поширення вірусу. Моя жінка розважалася одною грою, принаймні раніше грала. Зараз вже ні, припинила, через те, як усе обернулося. Гра була про віруси, ти намагаєшся розповсюдити вірус по всьому світу і родзинка в тому, що якщо тобі вдасться зробити вірус занадто сильним, він почне вбивати людей дуже швидко і тому не пошириться. А от щоб поширити вірус по всьому світу гравцю потрібно було, аби цей вірус певний час знаходився в організмі, спершу був слабеньким, проте повільно поширювався по всьому світу, це дуже схоже на коронавірус. Він такий дивний, чувак. Вчора у «News week» опублікували статтю, де мовилося, що він міг з’явитися в лабораторії, зараз є така теорія. Мені здається я у твіттері давав посиланням на статтю, подивися, можливо у твіттері знайдеш. Я читав цей матеріал вчора й подумав, ну добре «News week» не передове ЗМІ, проте коли вони пишуть таке то варто замислитись. Але можливо в цьому є щось? Існує безліч версій, взагалі це легко уявити. Лабораторія четвертого рівня знаходилася всього у двох квартал від епіцентру зараження в Вухані.

– Якщо взяти до уваги ту гру, в яку грала твоя жінка, ціль гри заразити увесь світ. Знищити світ! Але якщо у вас така мета і ви хочете, аби ваша держава це пережила, то ви не зацікавлені в тому, аби перетворилося в глобальну пандемію. Ваша ціль – місто, країна, будь-яка географічна область, яку Ви хочете взяти на мушку інфекційної хвороби, Вам потрібно знищити її в межах міста. Замість того, аби скидати вибухівки, як під час другої світової в Дрездені чи Токіо і знищувати ці міста, Ви можете розповсюдити інфекцію і після війни вона зникне. При цьому місту не буде завдано шкоди. Але Ви б не хотіли, аби ця хвороба пішла по світу й повернулася у Вашу країну. Тому коли я вперше почув про це все й Вухань, я чув, що там була лабораторія, військова чи ні, я точно не знаю. Проте я переконаний, що там була лабораторія, яка займалася вивченням інфекційних хвороб, за декілька миль від цих «мокрих» базарів, яких і звинуватили у розповсюдженні вірусу. Таке відбувалося в СРСР, під час вивчення інфекційних захворювань та способів їх військового застосування, інфекція виривалася. Можливо це ставалося через нехтування нормами, або ще були якісь на те причини. Від цього вмирало декілька людей, усе це приховувалося, тому що це відбулося десь в 60-70 х, тому прецеденти були. Я думаю цілком ймовірно, що хтось проводив певне дослідження, не обов’язково у військових цілях, можливо вони просто вивчали інфекційні захворювання, не маючи на меті використання їх під час війни. Хтось випадково контактував з вірусом у лабораторії і вийшов з ним на вулицю.

– В цьому й полягає теорія. Скандальні експерименти в Уханській лабораторії можливо і є причиною коронавірусної пандемії. Якраз лабораторія в Вухані під підозрою. Тут йдеться про те, чому ця лабораторія підозрюється у розповсюдженні коронавірусної інфекції. Точної інформації можливо ми й не отримаємо, але вони абсолютно точно працювали там вірусами, які схожі на сьогоднішні.

–В кінці статті мовиться про ще один, під назвою «RATG13», який дуже схожий на «sars cov 2», вони його зараз вивчають.

– Ну чудово!

– В них на 96% ідентичний генетичний матеріал.

– Вау! Він найбільш схожий на «sars cov 2», у них на 96% ідентичний генетичний матеріал.«Різниця в 4%, але це велика різниця якщо говорити про тварин, як переносниках вірусу. Про це заявив Ральф Барек, вірусолог університету Північної Кароліни». Він скоріш за все співпрацює з росіянами. Коли ми дізналися, що того чоловіка з Гарварду арештували за те, що він отримував кошти від росіян, вибачте, в китайців, якісь справи з ними мав, це лякає. Лякає, що ВООЗ по суті підтримує Китай. Вони не дають нам стовідсотково прозору інформацію, усе фільтрує система китайської пропаганди. Це дуже небезпечно.
– До того ж ми не знаємо точних цифр, ми не можемо довіряти Китаю, проте складається враження, що вони були до цього більш готові ніж ми. Що стосується тестів, і тому подібне. Звичайно, є лабораторії, які проводять такі дослідження, є такі країни, можливо навіть Китай, які займаються дослідженням інфекцій і не дотримуються протоколів, які прийняті у США. Вони не можуть відповідати нашим вимогам щодо безпеки, хоча й проводять аналогічні дослідження. Вірус виривається і за збігом обставин вони вже мають готовий тест, усе це якось сумнівно.
–Так, у 2018-му було зафіксоване порушення в протоколі безпеки в цій лабораторії. Ще у 2018, вже давно багатьох людей вона турбувала. Але проблема в тому, що ВООЗ говорила в січні про те, що за словами Китаю немає ніяких доказів того, що вірус може передаватись між людьми і це через декілька днів, коли вони вже безперечно знали, що він передається між людьми. Тому Китай приховував інформацію з самого початку, якби вони передавали правдиву інформацію і зупинили потік тих, хто виїздив, можна було б уникнути 95% випадків від числа захворілих коронавірусом. 95% людей не заразилися б.

– Так, закрили б Вухань, вирішили ситуацію всередині міста, хоча це практично неможливо, але увесь світ був би попереджений. Це здається таким простим, проте ми маємо справу з Китаєм. Те саме з Росією й іншими країнами.

– Китай гірший за всіх, здається з ним найскладніше.

– Справді, складається враження, що там цілий букет проблем.

– Вражає, як вони обходяться з громадянами цієї країни. З тими, в кого тест був позитивний. Є жахливе відео, де сім’ю тягнули люди в захисних костюмах. Вони пручалися і їх тягнули лише через те, що в них був позитивний тест.

– Знову ж таки, коли влада отримує нові важелі контролю, вона прагне отримати все більше й більше влади. А ми легко здаємось, ми стільки всього дозволяємо. Ще до цієї ситуації, ми добровільно віддаємо стільки особистої інформації, узяти б 50-80 ті роки, коли б ми ні в якому разі такого б не допустили. А зараз тільки ставимо пташку «прийняти» і все. Круто, тепер я можу оприлюднювати фото, спілкуватися з друзями.

Раніше ми озвучували для вас україномовну версію розмови канадського психолога Джордан Бернт Пітерсона, американського політичного коментатора Такер Свонсон Макнір Карлсона із власницею журналу «Католіна», ліберальним експертом Кеті Аре про токсичну мужність.

Також зроблено україномовну версію та озвучено відверту розповідь екс-КДБшника. Колишній агент КДБ, який став перебіжчиком та втік з СРСР до Канади, а потім до США, розповідає про те, як працювала радянська пропаганда, які методи використовували агенти КДБ в своїй роботі та як вони вели підривну діяльність в країнах світу через ЗМІ тих самих країн.

Читайте також:США планують запровадити санкції щодо Китаю через коронавірус