Найкращі фільми про космос для перегляду на вихідні
Підбірка фільмів про космос
news-image

Що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» зробили для вас підбірку фільмів про космос. Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.

Перед вами 5 фільмів, схожих на «Інтерстеллар», де відбуваються науково-фантастичні події приблизно того ж типу, що і в знаменитій картині 2014 року.

1. «До зірок» (2019)

Режисер: Джеймс Грей. Недалеке майбутнє. Земляни запустили проект «Ліма» з пошуку позаземного життя, але капітан місії Кліффорд Макбрайд пропав зі своїм кораблем десь в районі Нептуна. Через 16 років на Землі починають траплятися небезпечні і незрозумілі викиди енергії. У НАСА це пов'язують з давнім проектом «Ліма», і відправляють сина капітана Макбрайда, Роя, теж астронавта, спочатку на Місяць, а потім на Марс, щоб той зв'язався з Клиффордом, який, судячи з усього, не загинув. Якщо теорія підтвердиться, то Рою доведеться летіти до Нептуна слідами свого батька, намагаючись зрозуміти, що сталося, і бажано повернути того додому.

2. «2001 рік: Космічна одіссея» (1968)

Режисер: Стенлі Кубрик. Перший чорний «моноліт» інопланетного походження прибув на Землю ще мільйони років тому і навчив приматів використовувати різні предмети для захисту і роботи. Другий подібний артефакт люди виявили вже в 20 столітті на Місяці. Він подав потужний сигнал в сторону Юпітера. Туди-то і спорядили експедицію «Діскавері» в складі п'яти вчених і комп'ютера останнього покоління HAL 9000. Трьох членів екіпажу ввели в стан анабіозу на час експедиції, а двох пілотів, капітана і його помічника, контролювали протягом польоту. Про справжню мету підприємства - пошуку третього «моноліту» - знав тільки HAL 9000, але штучний інтелект не впорався з подібною відповідальністю, і збої в його роботі призведуть до трагедії на борту.

3. «Соляріс» (1972)

Режисер: Андрій Тарковський. Більшість вчених визнають безперспективність подальшого вивчення планети Соляріс і рекомендують закрити проект. Однак нечисленні прихильники соляристики наполягають на подальших дослідженнях, так як вважають, що океан, що покриває планету, дуже незвичайний і можливо навіть наділений розумом. Остаточну крапку в суперечках повинен поставити психолог Кріс Кельвін. Він вирушає на Солярис. Уже після прибуття на станцію чоловіка очікують дуже лякаючі події. Один з трьох дослідників, які працювали на планеті, наклав на себе руки, двоє інших, здається, ось-ось позбавлятися розуму, а в кімнату Кріса приходить несподіваний гість - дружина Харі у плоті, але ж від дня її смерті пройшло вже 10 років.

4. «Контакт» (1997)

Режисер: Роберт Земікіс. У дитинстві Еллі захоплювалася прослуховуванням радіосигналів, а ще вона дуже любила вдивлятися в небо. Дівчинка анітрохи не сумнівалася, що серед незліченної кількості зірок є та, яка хоче дати Землі знати про своє існування і подає сигнали. Еллі не змінює собі і, подорослішавши, стає вченим, який все з тією ж упевненістю вслухається у всесвіт за допомогою радіоустановок. Вона по-справжньому одержима своєю роботою, але її ентузіазм мало підтримують чиновники і інші дослідники. Героїню вважають просто дивною, рівно до того моменту, коли жінка вловлює реальний сигнал, поданий з космосу. Послання містило опис агрегату, всередині якого могла розміститися одна людина. Світова спільнота вирішує відтворити пристрій і протестувати його.

5. «Гравітація» (2013)

Режисер: Альфонсо Куарон. Група американських космонавтів, що працюють у відкритому космосі, потрапляє під дощ з уламків, який утворився в результаті вибуху російського супутника. Космічний човник отримує серйозні пошкодження, а в живих з команди залишаються тільки астронавт-новачок Райан Стоун і командир судна Метт Ковальські. Останній через неможливість продовжити політ приймає рішення, використовуючи індивідуальний ракетний двигун, разом з напарницею досягти МКС. Головні герої добираються до місця і виявляють пошкоджений, але здатний переміщатися корабель «Союз». При спробі закріпитися на станції у астронавтів виникають проблеми, які змушують Метта прийняти радикальне рішення.

Читайте також: Найкращі фільми про Другу світову війну для перегляду на вихідні

Як стало відомо раніше, президент України Володимир Зеленський розширив список санкцій, включивши до нього низку російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій