Події
18 травня 2020
Справа Стерненка: СБУ не вручила підозру активісту, а визнала потерпілим
Правоохоронці закликали не тиснути на слідчих.
news-image

У Службі безпеки України 18 травня наголосили, що не вручатимуть підозру активісту Сергію Стерненку. Правоохоронці закликали не тиснути на слідчих. Сам Стерненко каже, що його викликали для ознайомлення з матеріалами справи, але плани в СБУ були інші.

У пресслужбі СБУ наполягають, що викликали Стерненка лише для "проведення слідчих і процесуальних дій". Правоохоронці також вважають, що активізація цієї справи в ЗМІ є намаганням загострити ситуацію і створити можливості для тиску на розслідування.

Біля будівлі СБУ 18 травня зібралися мітингувальники на акцію протесту через те, що Стерненку мали оголосити підозру. На акції зібрались близько тисячі осіб.  Він подякував громадянам, які прийшли його підтримати, заспівав разом з ними гімн України та пішов із адвокатом на зустріч зі слідчим.

Після допиту в СБУ Стерненко вийшов до журналістів. Активісти зустріли його гучними оплесками. Він сказав, що не вірить у те, що правоохоронці викликали його лише для ознайомлення зі справою. 

Для цього повістки ніхто й ніколи не вручає. Плани у них були зовсім інші. Я на 100% впевнений, що мені мали повідомити про підозру у вбивстві, – переконаний Стерненко.

Нагадаємо, одеського активіста Сергія Стерненка намагалися тричі вбити ще в 2018 році. Слідчі так і не могли тоді знайти організаторів.

Під час третього нападу Стерненко зміг відбитися від нападників. Під час бійки він поранив одного з нападників ножем. Той в результаті отриманих травм помер. Після цього Стерненко просив надати йому охорону, але йому відмовили.

Водночас ексрегіонали та проросійські політики, серед яких Андрій Портнов, навпаки закликали оголосити Стерненку підозру.

На захист Стерненка виступає чимало активістів, а в українських містах відбулися масові акції.

Протестувальники неодноразово приходили під стіни Офісу Президента та будинку генпрокурорки.

14 травня Стерненко отримав виклик до СБУ, куди мав з'явитися 18 травня.

Раніше двох активістів побили за публічну підтримку Стерненка.

Зазначимо, Голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов вніс 600 тисяч застави за колишнього керівника одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка.

Також правозахисники вважають, що після зміни Генпрокурора та призначення на цю посаду Ірини Венедіктової з’явилася небезпека, що Стерненка «замість потерпілого можуть зробити підозрюваним».

У квітні 2020 року Стерненко заявив, що заступника генпрокурора Віктора Трепака звільнили за відмову повідомити йому про підозру в умисному вбивстві.

Пізніше Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити справу за повідомленням про недекларування Генпрокуроркою Іриною Венедіктовою майна. Таке рішення суд прийняв за заявою Сергія Стерненка. 

Читайте також:Напад на активіста Михайлика: в Одесі люди вийшли на протест ( відео)