Світ
25 травня 2020
В Україні зросла конкуренція за робочі місця
Коронакриза стала серйозним викликом для сфери зайнятості.
news-image

Коронакриза стала серйозним викликом для сфери зайнятості. В Україні, як і в інших державах, відбулося суттєве зменшення кількості вакансій з одночасним зростанням кількості безробітних, пише пресслужба Державного Центру Зайнятості.

Це підвищило конкуренцію за робочі місця (у нашій державі на одну вакансію претендує приблизно 10 безробітних). Державна служба зайнятості не може вплинути на збільшення кількості робочих місць, проте докладає в цих умовах максимум зусиль для забезпечення населення роботою.

 За період карантину в базі даних державної служби зайнятості налічувалося 112 тис. вакансій, що на 55% менше, ніж за відповідний період минулого року. 

Станом на 20 травня 2020 р. кількість вакансій, становила 51 тис. одиниць (на 40%  менше, ніж станом на відповідну дату минулого року). 

Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 7 тис. грн. Кількість претендентів на одне робоче місце в різних регіонах широко варіюється. Так, станом на 1 травня 2020 року, кількість претендентів у Чернігівській області становила 28 осіб на одне робоче місце, а у Києві – 2 особи. 

За видами економічної діяльності структура вакансій виглядає так:

·        17% – у переробній промисловості;

·        15% – у сфері торгівлі;

·        11% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності

·        10% – у сільському, лісовому та рибному господарстві;

·        9% – у державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні;

·        8% – у сфері охорони здоров’я.

Станом на 20 травня 2020 року кількість безробітних становила 501 тис. Чоловік (на 196 тисяч, або на 64% більше, ніж на цю ж дату минулого року). Зростання обсягів реєстрації безробітних відбулося в усіх регіонах, найбільш суттєво у Хмельницькій, Запорізькій, Полтавській, Київській, Львівській, Закарпатській областях (у 2,1 - 2,3 раза) та м. Києві (у 3,5 раза).

Левову частку безробітних (18%) можна віднести до категорій осіб, які стикаються з більшими труднощами під час пошуку роботи. Так, станом на 1 травня серед безробітних 9% (42,2 тис.) становили особи, яким залишилося 10 і менше років до пенсії, 5% (20,7 тис.) – особи з інвалідністю, 2% (9,4 тис.) – учасники АТО. Ці категорії користуються додатковими гарантіями в сприянні працевлаштуванню.

Навіть у період обмежувальних заходів державна служба зайнятості докладає зусиль, щоб надати роботу максимально можливій кількості громадян. За період карантину вже працевлаштовано 104 тис. осіб (з них – 70 тис. безробітних). Порівняння статистики показує, що це на 49% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

За направленням служби зайнятості громадяни були працевлаштовані у таких галузях економічної діяльності:

  • 68% – у  сільському господарстві;

  • 8% – у переробній промисловості;

  • 7% – у сфері торгівлі;

  • 3% – у будівництві;

  • 3% – у державному  управлінні;

  • 2% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності.

Навіть в карантинний період обставини спонукають службу зайнятості впроваджувати інноваційні методи роботи. Так, Донецька обласна служба зайнятості створила та впровадила першу в Україні інтерактивну мапу відеорезюме шукачів роботи регіону на платформі Google maps.

Державна служба зайнятості має надію, що з відновленням роботи підприємств, економічна активність у країні  пожвавиться, що відобразиться у створенні нових робочих місць.

Однак вже зараз можна припустити, що у зв’язку з поширенням дистанційної роботи та надання послуг онлайн може залишитися попит на кур’єрів, онлайн-викладачів, ІТ-спеціалістів, зокрема у сфері розробки сайтів тощо. При цьому скоротиться попит на працівників у галузях, які не зможуть повноцінно функціонувати протягом певного часу після завершення карантину, зокрема,  у туристичній сфері, ресторанному та готельному бізнесі, на авіаційному та залізничному транспорті, у сфері відпочинку та розваг тощо.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн запропонувала скоротити робочий тиждень до 4 днів. Про це вона сказала під час прямого ефіру у Facebook.

Як ми писали, уряд України планує протягом місяця створити 154 тисяч робочих місць у сфері будівництва доріг, 150 тисяч – у благоустрої та 85 тисяч – в сільському господарстві. Експерти оцінили  ці ініціативи, а також розповіли, де ще можна створити нові робочі місця, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку в умовах кризи.

До речі, завдяки спрощенню умов реєстрації та отримання допомоги по безробіттю в період карантину збільшилась кількість українців, які бажають скористатися послугами державної служби зайнятості.

Читайте також:Естонські фермери просять владу дозволити українцям приїхати на збір полуниці