Суспільство
29 травня 2020
Штрафи та неможливість працевлаштування: в Україні з'являться нові правила військової служби
У законопроєкті є важлива норма – щоб підписати трудовий договір, українцям доведеться надати документи про військовий облік.
news-image

Нові правила влаштування на роботу та проходження військової служби з'являться в Україні. Відповідний законопроєкт внесений у ВР 28 травня. Ним пропонується внести зміни при працевлаштуванні.

На сайті парламенту з'явився законопроєкт № 3553, який був відзначений президентом країни як невідкладний, пише РБК.

Пропонується внести зміни до законів про проходження військової служби та прийманні на роботу.

Військові комісаріати чекає адміністративна реформа, і вони будуть перетворені в територіальні центри комплектації та соціальної підтримки. В Україні пропонується створити облік за резервістам, і вони повинні будуть відвідувати центри комплектації регулярно.

Для тих, хто буде порушувати цей закон, передбачені штрафи у розмірі від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення або здійснення такого порушення в особливий період буде каратися штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також не виключені й більш значні штрафи для українців, які будуть порушувати цей закон.

Як будуть штрафувати призовників і військовозобов'язаних за порушення:

  • порушення правил військового обліку буде каратися штрафом від 510 до 850 гривень, за повторне порушення — 850-1700 гривень
  • штрафи за порушення мобілізаційної підготовки 1700-3400 гривень для звичайних громадян, 3400-5100 гривень — для посадових осіб, при можливому повторному порушенні: від 3400 до 5100 гривень і від 5100 до 8500 гривень
  • За умисне псування або втрату військово-облікових документів — від 510 до 850 гривень, а при повторних випадках: від 850 до 1700 гривень

Нові правила торкнуться всіх жителів країни. Крім того, в законопроєкті є ще одна важлива норма – щоб підписати трудовий договір, українцям доведеться надати документи про військовий облік. Без нього зможуть відмовити у працевлаштуванні.

Як стало відомо, на військову службу у червні-липні призовуть 500 офіцерів запасу. Підлягатимуть призову 500 офіцерів запасу віком до 43 років, які закінчили кафедри військової підготовки, мають вищу освіту не нижче бакалавра та не проходили військову службу.

Нагадаємо, в Україні зросла конкуренція за робочі місця. Коронакриза стала серйозним викликом для сфери зайнятості.

Як ми писали, уряд України планує протягом місяця створити 154 тисяч робочих місць у сфері будівництва доріг, 150 тисяч – у благоустрої та 85 тисяч – в сільському господарстві. Експерти оцінили  ці ініціативи, а також розповіли, де ще можна створити нові робочі місця, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку в умовах кризи.

До речі, завдяки спрощенню умов реєстрації та отримання допомоги по безробіттю в період карантину збільшилась кількість українців, які бажають скористатися послугами державної служби зайнятості.

Читайте також:Google роздає по тисячі доларів працівникам, що працюють з дому