Світ
4 березня 2015
В центрі Парижа знайшли кладовище епохи Середньовіччя
Археологи ведуть розкопки, в результаті яких під паризьким супермаркетом знайдено останки, поховані у XII-XVII столітті
news-image

Археологи з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) виявили скелетні останки понад 200 осіб під підвалами паризького супермаркету Monoprix Réaumur-Sébastopol. Вчені проводять там археологічні дослідження перед черговим будівництвом. Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на gazeta.ua.

Знахідка не стала для археологів несподіванкою, оскільки відомо, що магазин був побудований на місці кладовища при лікарні Святої Трійці. Кладовище активно використовувалося з XII по XVII століття і було знищено в кінці XVIII століття. Кістки похованих там людей в рамках муніципальної програми були перенесені в паризькі катакомби. У 1860 році на місці кладовища був побудований продуктовий магазин, який пізніше знесли, а в 1910 році збудували будинок у стилі модерн, де сьогодні розташований супермаркет.

Однак археологи думали, що наткнуться лише на окремі забуті поховання. В результаті вони виявили вісім братських могил, сім з яких мали від семи до двадцяти тіл. У восьмій могилі вже знайдено понад 150 чоловік, тіла яких утворюють 5 - 6 шарів, при цьому розкопки ще не завершені. Слід зазначити, що тіла в могилах були акуратно складені. Серед похованих були люди різного віку, як чоловіки, так і жінки.

Археолог Ізабель Абаді (Isabelle Abadie) вважає, що це масові поховання жертв чуми, епідемії якої траплялися в Парижі в XIV, XV і XVI століттях.

Первинний огляд кісток не виявив жодних ознак конкретного захворювання. Вчені проведуть радіовуглецевий аналіз, щоб точніше датувати знахідки. Археологи мають намір виділити ДНК з кісток для пошуку можливих патогенів. Після закінчення дослідження останки перепоховають.

Читайте також:В Москві написали свою історію Криму: "Крим завжди був наш"