Iнтерв’ю
22 січня 2021
У нас є ризик залишитися одною з тих країн, які вакцинуватимуться останніми – Яна Зінкевич
Українська медик-доброволець, засновниця та командир Медичного батальйону "Госпітальєри", народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Яна Зінкевич екслюзивно для Єдності.
news-image

Українська медик-доброволець, засновниця та командир Медичного батальйону "Госпітальєри", народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Яна Зінкевич екслюзивно для Єдності.

Кор.: Чи підтримуєте політику МОЗ у боротьбі з COVID-19?

Яна Зінкевич: Хоч я і належу до опозиції, але незалежно від того чи в опозиції я, чи ні, влада і депутати в тяжкій ситуації мають об’єднуватись і робити все для того, аби ефективно долати коронавірус в нашій країні. Політика МОЗ мене, на жаль не влаштовує.

Ми, як законодавці, створюємо закони, які потім має реалізовувати Міністерство охорони здоров’я. До прикладу – все основне законодавство, що стосується запобігання COVID-19, ми зробили ще в квітні. В травні ще були додаткові постанови, наприклад стосовно того, що виїзні екіпажі мають приїжджати додому до наших громадян і брати добір на тест, для того, щоб ці люди не прибували в лікарню й не контактували з іншими в таксі й маршрутках. Навіть такі прості речі не виконувалися, тому в листопаді ми прийняли іншу постанову, в якій ми ще раз зобов'язали МОЗ всі ці речі виконувати. Там насправді дуже багато пунктів, але це один з яскравих прикладів.

На жаль, до МОЗу ніяк не дійшло, вони цього всього не виконують.

Кор.: Чи підтримували введення локдауну на всій території країни відштовхуючись від статистики COVID-19?

Яна Зінкевич: На мій погляд, ситуація з локдауном абсурдна. Я не противник локдауну, я розумію, що його потрібно вводити, але його потрібно було вводити десь у 20-х числах листопада, коли в нас була пікова кількість хворих. Звісно, оскільки ми зобов’язали уряд попереджувати наших громадян про локдаун за тиждень, вони мали час його ввести. Коли це зараз робилося, з якихось політичних амбіцій, щоб дати людям можливість погуляти й позаражатися – це м'яко кажучи абсурд. Вони не опиралися на думку епідеміологів, вони опирались на думку представника Офісу Президента.

Це найяскравіші приклади ситуацій, з якими я не погоджуюсь найбільше.

Кор.: Чи довіряєте ви теперішній статистиці МОЗ?

Яна Зінкевич: Статистиці МОЗ не можна було довіряти від самого початку. Тести, які є в нашій країні, вони недостатньо якісні й близько 30% є хибнонегативними, тобто частину людей ми не виявляємо. Дуже часто людина гине від пневмонії, а COVID у неї не виявляють. Якщо говорити про не лікарів, то не дуже принципово що там написано, чи коронавірус, чи пневмонія. В ситуації з лікарями, якщо медик гине, то його родині надзвичайно важливо, аби було зафіксовано, що аналіз позитивний і це саме COVID. Ми зараз маємо ситуацію, коли величезна кількість родин медиків не можуть довести, що їхня рідна людина заразилася саме на роботі.

Якщо говорити про статистику загалом, то я думаю десь у 2,5 рази вона є меншою. З об'єктивних причин через якість тестів і ще й тому, що під час пікового навантаження на тести була дуже велика черга. Потрібно розуміти, що наші громадяни не є дуже багатими, коли хворіє в родині четверо людей, то йде хтось один здавати тест, в нього виявляють COVID і вони всі розуміють, що в інших трьох теж коронавірус. Ви ж розумієте скільки таких родин по всій нашій країні.

Кор.: Бюджет на 2021 рік. На якій сфері медицини найбільше відчуються наслідки недофінансування?

Яна Зінкевич: Загалом бюджет, який був прийнятий, абсурдний. Ми за нього не голосували, і навіть якби у фракції була інша позиція, я, як представник медичного комітету, ніколи б в житті за цей бюджет не голосувала. Коли Зеленський прийшов до влади, він обіцяв, що на медицину буде виділено 5% ВВП. Комітет законодавчо розвивав нашу країну, попередні керівники МОЗ теж робили все для того, аби цей бюджет було збільшено. Що ми мали в минулому році? Зараз ми ледь відвоювали 3,5% ВВП. Недофінансування страшне. Особливо під ризиком люди, які потребують дороговартісного лікування. Пакети НСЗУ у випадку інфаркту чи інсульту не передбачають покривання повністю всіх витрат, люди доплачують зі своєї кишені, але й збільшити норму цього пакету просто неможливо, бо немає за рахунок чого.

Мене взагалі бентежить поведінка МОЗу останнім часом, я б не сказала, що вони воювали за себе і воювали за свій бюджет. Фактично комітет добивався додаткового фінансування на медицину. Виглядало, ніби вони не проти, але й боротися не будуть, це дуже дивно. Дуже багато в нас було суперечок через відсутність коштів на коронавірусний фонд на цей рік і по розтраті коштів на боротьбу з COVID-19 минулого року. Ми всі бачимо, що були виділені величезні суми коштів – 65 мільярдів, при цьому витратили настільки маленьку частину, що це просто жах. І далі буде так само, поки не замінять міністра та уряд, тому що вони свою боротьбу з коронавірусом повністю провалили.

Кор.: Закупівля вакцини від COVID-19. Які можуть виникнути проблеми з вакцинацією українців і як їх уникнути? Чи плануєте вакцинуватися від коронавірусу?

Яна Зінкевич: Є чотири вакцини, які зареєстровані у світі – це китайська, американська, російська та німецька. Є у нас країни з жорсткою регуляторною системою у сфері медицини – це США, Японія, Ізраїль і так далі. Ми минулого року вирівняли законодавство так, щоб вакцини у нас могли бути тільки ті, які використовуються в країнах, з жорсткою регуляцією.

Наскільки мені відомо, то російська вакцина не підпадає під ці жорсткі регулятори, і звичайно ж ці країни не будуть її використовувати. На законодавчому рівні ми не можемо закупляти російську вакцину. Якщо говорити про китайську вакцину, то в нас в законодавстві і в договорі на купівлю вакцини прописано, що має бути ефективність не менше 70%, якщо китайська сторона не доведе ефективність вакцини понад 70%, то кошти за ці вакцини не мають бути виплачені.

Я проти російської та китайської вакцини. Нам потрібно закупити нормальну вакцину та вакцинувати хоча б вразливі категорії населення. Єдине що нас може врятувати, це те, що певну частину вакцини Pfizer ми отримаємо безкоштовно. Наскільки я знаю, то це 8 мільйонів доз, це буде хоча б щось для початку, аби розпочати цей процес в лютому. Зараз у нас є ризик залишитися одною з тих країн, які вакцинуватимуться останніми.

Кор.: Закриття численних профілів пов‘язаних з Європейською солідарністю у Facebook. Як ви вважаєте, хто за цим стоїть?

Яна Зінкевич: Я чула, що закрили нібито мережу ботів, 27 сторінок. Серед них і сторінка нашої громадської активістки Марії Мадзігон та інших учасників, яких явно не можна назвати ботами. Як на мене, це повне порушення свободи слова, тому що вони не порушують правила та етику соцмережі Facebook. Я думаю, що певною мірою влада до цього руки приклала тому що ці люди є надзвичайно активними, їм довіряє суспільство, вони говорять прямо про те, що відбувається і цьому ніхто не радий.

Зазначимо, що 5 583 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (595), Запорізькій (358), Львівській (337), Харківській (302) та Дніпропетровській (295) областях.

Раніше повідомляли, що у київській приватній клініці у дівчини знайшли «пухлину» і відправляли до Туреччини вирізати здоровий орган. Лікар відразу сказав, що якщо є гроші, потрібно терміново летіти оперуватися до Туреччини – тоді дівчина буде жити.

Читайте також:За теперішніх темпів вакцинації США зможуть зупинити пандемію лише через 10 років — NBC