Суспільство
11 лютого 2021
Сергій Дідковський: У мегаполісі повинні бути гроші і робота
Щоб Києву стати повноцінним мегаполісом, йому потрібно як мінімум організувати швидку і надійну логістику всередині міста.
news-image

Дві третини населення буде жити в містах до 2050 року, - сказано в прогнозі ООН. Про це пише блогер Сергій Дідковський.

Виникає питання: як це проявиться в Україні? Припускаю, що у нас буде один мегаполіс - Київ. Але тут є застереження.Щоб Києву стати повноцінним мегаполісом, йому потрібно як мінімум організувати швидку і надійну логістику всередині міста (метро в усі райони міста, включаючи вже фактично частини міста Бровари, Вишгород, Ірпінь, Гатне, Вишневе і т.д.) + високошвидкісні приміські поїзди до Чернігова , Житомир (щоб за 40 хвилин доїжджати з Києва і назад). Метро та приміські поїзди повинні бути пов'язані в одну систему. Як це відбувається в справжніх мегаполісах на зразок Нью-Йорка, Лондона, Токіо", - пояснює блогер.

У мегаполісі повинні бути гроші і робота. Фактично він вбирає в себе фінансові можливості всього регіону (як зараз відбувається з Москвою, навколо якої вимирають інші обласні центри).

Молоді і працездатні їдуть в мегаполіс, тому що там робота, гроші, розваги та перспектива особистісного розвитку. Малі міста залишаться з містоутворюючими підприємствами (якщо такі там є) і необхідним мінімумом населення, щоб ці підприємства обслуговувати. Плюс бюджетники, люди похилого віку, трохи сервісних співробітників (на кшталт продавців у магазинах, сантехніків і тд). Природно, в Україні залишаться регіональні міста-лідери: Львів, Одеса, Харків, Дніпро. Населення в містах навколо мегаполісу і лідерів зменшиться. Частина переїде в ці міста, частина поїде на заробітки, частина не відновить свою популяцію з природничих біологічних причин. Забезпечені будуть жити в передмістях (котеджі, таунхауси і тд) тому що там вище якість повітря і нижче висота забудови. В принципі, це очевидно, і вже зараз в тій чи іншій мірі відбувається", - пише Сергій Дідковський.

Але це все станеться в тому випадку, якщо вже зараз проводити якісні зміни, які приведуть в Україну гроші. 

Ринок землі давно треба було відкрити, зняти держмонополію на спирт, розбанити медичний канабіс, запустити фондовий ринок, кооперативні банки. І ще 100 пунктів. У Польщі більше 1 млн. Фермерів, а в Україні щось близько 50 тис. Тому що одразу землю відкрили, зробили кооп банки і розумно витрачали кредити. В цілому оптимістичний сценарій для України може бути таким. Київ - мегаполіс. Регіональні лідери (Львів, Одеса, Харків, Дніпро) економічно контролюють свої частини України, малі міста зменшуються в розмірі (і тільки ті, де є економіка - містоутворюючі підприємства, фермерство, туризм). Частина українських міст вимре з природних причин, тому що роботи немає, молоді їдуть, розваг і особистісного розвитку теж немає", - пише Сергій.

За словами блогера, також потрібні політичні рішення.

Наприклад, подвійне громадянство з громадянами ЄС, Великобританії, США, Японії. Тобто, першого світу. Урожай треба збирати по 2 рази в рік, як в Нідерландах, збільшувати експорт доданої вартості з с / г продукції в Азію", - підсумував Дідковський.

До речі, як стверджує Андрій Тетерук, "сьогодні Україна не правова держава, а «понятійна». Український військовий переконаний, що правосуддя в Україні померло.

Також стало відомо, що "за півтора року, маючи монобільшість у парламенті і контроль над виконавчою владою, президент Зеленський довів неспроможність реагувати на складні виклики і управляти державою. Натомість він намагається у неконституційний спосіб отримати ще більші важелі впливу". Про це пише у Facebook народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

Раніше ми писали, що "нинішня влада намагається запустити російський газ на територію України. Вони знову хочуть посадити Україну в російську газову камеру". Про це розповів Арсеній Яценюк, український політик, економіст та юрист.