Наука та технології
6 березня 2015
Жінка керує літаком за допомогою сили думки
Паралізована жінка - героїчний пілот винищувача
news-image

Паралізована жінка використовувала мозковий імплантат для управління симулятором винищувача F-35 за допомогою сили думки, повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на IBTimes.

Експеримент за участю 55-річної Ян Шойерман є частиною проекту уряду під керівництвом Управління перспективних досліджень і розробок Міністерства оборони США, також відомого як DARPA.

Як зазначила керівник DARPA Араті Прабхакар, Ян керує літаком силою думки, а не за допомогою джойстика, яким користуються наші майстри пілотажу, адже вона - не справжній пілот і ніколи не літала в реальності. Симулятор безпосередньо реагує на нервові імпульси.
 
Шойерман втратила рухливість всього тіла нижче шиї внаслідок рідкісного генетичного захворювання. Жінка дала згоду на імплантацію електродів в свій мозок в 2012 році, щоб отримати здатність подумки контролювати роботизовану руку.

Технологія, яка використовується для управління винищувачем за допомогою думки, використовує той самий набір крихітних електродів для підключення клітин головного мозку до електронної схемою.

"Це був фантастичний, політ, який перехоплює подих, і я дуже рада, що змогла його виконати. Дане дослідження збагатило моє життя, подарувало мені нових друзів і колег по роботі, а також допомогло зробити особистий внесок у науку", - сказала пані Шойерман.

 F-35 Joint Strike Fighter («єдиний ударний винищувач») є новітнім і найдорожчим винищувачем Пентагону. Очікується, що випробування на віртуальному симуляторі допоможуть розробити систему, яка дозволить військовим, пораненим під часі бойових дій, управляти технікою за допомогою сили думки. Ця ж технологія може бути використана цивільними для роботи з протезними пристроями.
 
Проте, у DARPA попередили, що пройде ще чимало часу, перш ніж система вийде за рамки симулятора. В агентстві також визнали першочергову необхідність вирішення питань моралі та етики. 

"Ми бачимо майбутнє, в якому можна звільнити свій мозок від обмежень людського тіла. Тільки уявіть собі, скільки дивовижних речей чекає на нас по інший бік відчинених нами дверей", - сказав Араті Прабхакар.

Читайте також:Винищувачі НАТО перехопили над Балтикою російський Іл-38