Резонанс
12 березня 2015
Жителі села під Торезом свідчать, що "Боїнг" збили бойовики - Reuters
"Боїнг" MH17 над Донбасом був збитий з території, яка контролюється бойовиками.
news-image

Про це свідчать жителі села Червоний Жовтень під Торезом.

Вони повідомили агентству Reuters, що бачили запуск ракети з прилеглої території за хвилини до падіння рейсу Малайзійських авіаліній МН17 - Боїнга 777, пише Цензор.НЕТ.

Агентство підкреслює, що на даний момент це найбільш докладні свідчення, які вказують на вину проросійських терористів в катастрофі літака.

Червоний Жовтень як тоді, так і зараз контролюється бойовиками. Повідомлення очевидців важливі, пише Reuters, оскільки ракета була на ранніх стадіях польоту. Таким чином, підсумовує агентство, літак найімовірніше атакували з земель терористів, що спростовує слова Москви і самих бойовиків про вину української армії, яка тоді була на найближчій відстані близько 6 км.

Раніше відео і фото вказували на Бук, який доставили в Сніжне, в 7 км на північ від села, 17 липня. Його точне знаходження на момент атаки досі було не відоме. Один з жителів села повідомив Reuters, що ракетну батарею розмістили в полі під Червоним Жовтнем в день трагедії рейсу МН 17. Місцевий житель, що  залишив лави бойовиків, підтвердив це.

Днем 17 липня 45-річна Валентина Коваленко копала картоплю в своєму городі у Червоному Жовтні, коли побачила політ ракети. Її 14-річна дочка Анастасія також побачила запуск ракети над селом і подальший віддалений вибух літака.

За словами 30-річної Ольги Красильникової, вона теж бачила ракету близько 16-17 годин дня.

"Я бачила її політ, вона якраз пролетіла наді мною. Її випустили звідти (вказує на околицю села). Я бачила дим у небі, після почула вибух і побачила величезні клуби диму", - розповіла вона. Рейс МН17 був збитий близько 16:20 за Києвом.

Доступ в село і раніше складний через бойові дії. Свідоцтва недоводять остаточно атаки на лайнер з-під Червоного Жовтня, оскільки ніхто з жителів села не бачив момент її запуску.

Читайте також:У Мережі з'явилося відео зіткнення вертольотів в Аргентині

У той же час колишній член терористичного батальйону "Схід" Ігор сказав агентству, що 17 липня Бук був під селом. Його завданням була атака на український Су-25. У лютому 2015 році, коли журналістам вдалося проникнути в Червоній Жовтень, слідів запуску ракети під селом вже не було.