Економіка та бізнес
16 березня 2015
Випускник Гарварда з львівським корінням став "правою рукою" міністра економіки
На початку цього тижня Порошенко надав Олександру Боровику українське громадянство
news-image

Першим заступником міністра економіки України став виходець зі Львова, випускник Гарварду Олександр Боровик, який минулого тижня отримав українське громадянство.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новое время".

"Минуло 25 років з тих пір, як я виїхав з України. У цьому місяці я повернувся - президент надав мені українське громадянство на початку цього тижня і український уряд запросив мене стати Першим Заступником Міністра економіки", - написав він.

Як зізнався Боровик, він уже працював у міністерстві на волонтерських засадах протягом останнього місяця, чекаючи закінчення адміністративних процедур.

"Я заступаю на нову посаду і відповідати за роботу п'яти департаментів: департаменту економічної стратегії, інвестиційного клімату, дерегуляції бізнесу, міжнародних донорських програм і цифрової економіки. Ми готуємо реформи і проводимо реструктуризацію", - повідомив він.

Зокрема, за його словами, в лютому відомство скоротило штат, а зараз працює над скороченням переліку регуляторних функцій, які традиційно виконувало Мінекономіки.

"Крім того, я беру участь в роботі над податковою реформою під керівництвом Міністерства фінансів і виступаю контактною особою міжнародної робочої групи з підготовки Міжнародної конференції з підтримки реформ в Україні ("донорської конференції"), яка відбудеться у квітні. У нас попереду дуже багато роботи" , - написав він.

В той же час, Боровик зазначив критичне становище справ у відомстві і виступив за "капітальний ремонт" і реформи вітчизняної економіки.

"Я відкладу святкування до кращих часів - українська економіка в спіралі падіння, іноземні інвестиції в Україну скорочуються - ситуація набуває драматичний характер. Підтримка міжнародного співтовариства допоможе нам вижити, але капітальний ремонт у власній країні ми повинні робити самостійно. Вся надія тільки на реформи", - вважає новий заступник міністра.

Олександр Боровик народився у Львові. Закінчив юридичний факультет Гарвардського університету. Працював редактором Гарвардського журналу міжнародного права (Harvard International Law Journal), головним юристом по роботі з державним сектором в компанії Microsoft в місті Сіетлі (США).

До переїзду в Україну жив у Лондоні, де був головним юрисконсультом по країнах Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) в лондонському офісі американської компанії Akamai Technologies.