Світ
19 березня 2015
Російські комуністи пропонують розставити пам'ятники Сталіну по всій країні
Влада на місцях в основному ухиляється від вирішення питання, але в окремих регіонах дозвіл отримати вдалося
news-image

Російські комуністи з партії КПРФ пропонують увічнити пам'ять Йосипа Сталіна до 70-річчя Перемоги встановленням пам'ятників, меморіальних дощок і перейменуванням вулиць у містах РФ.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Коммерсант".

Влада на місцях в основному ухиляється від вирішення питання, але в окремих регіонах дозвіл отримати вдалося. В адміністрації президента кажуть, що подібні рішення перебувають у компетенції регіонів. Правозахисники вважають, що "деякі регіональні влади відчувають, як змінилася атмосфера в суспільстві і йдуть їй назустріч".

Меморіальна дошка Йосипу Сталіну з ініціативи місцевої ради ветеранів з'явиться в Уссурійську Приморського краю.

"Її передбачається встановити на будівлі торгового центру на Ленінградській вулиці, яка раніше називалася Сталінградською", - повідомила прес-секретар думи Уссурійська Світлана Лібак.

Текст, який буде розміщений на ній, "відобразить історичний факт - Сталін був верховним головнокомандувачем".

"Ніяких протестів від населення з даного приводу в думу не надходило", - запевнила пані Лібак.

Готуються до встановлення пам'ятника Сталіну в Орлі.

"Ми вже працюємо з мерією з цього питання, вибираємо конкретне місце і форму пам'ятника. Бюст для генералісимуса і головнокомандуючого Червоної армії це мало - будемо ставити повноцінний пам'ятник", - сказав глава обкому КПРФ, депутат Держдуми Василь Іконніков.

За словами пана Іконнікова, ідею встановлення монумента публічно підтримав його соратник по партії губернатор Вадим Потомський.

Пам'ятник Сталіну може з'явитися і в місті Дагестанські Вогні. З цією ідеєю виступив мер Галім Галімов.

"Може бути, встигнемо і до Дня Перемоги", - сказав він "Комерсанту".

До цього в місті в 2002 році одна з вулиць була перейменована в проспект Сталіна.

"Це було зроблено за моєю особистою ініціативою, для мене Сталін велика особистість в історії людства", - заявив пан Галімов.

У Красноярському краї під зверненням до губернатора Віктора Толоконський з проханням виділити місце під установку бюста Сталіна до 70-річчя Перемоги підписалися не тільки комуністи, але й справороси. Бюст вже "відлитий на народні гроші". Тема встановлення пам'ятника в Красноярську піднімається з 2005 року, але проти цього виступало товариство "Меморіал", пригрозивши масовими акціями протесту.

"Офіційної відмови або заборони на встановлення пам'ятника Сталіну влада не дала, справу весь час спускають на гальмах", - поскаржився глава фракції "Справедливої ​​Росії" Микола Трікман.

Фракція КПРФ запропонувала депутатам Держдуми прийняти постанову щодо перейменування Волгограда в Сталінград. На думку комуністів, це стане кроком по збереженню історичної пам'яті та подарунком ветеранам Великої Вітчизняної війни до 70-річчя Перемоги.

Нижегородські і Махачкалинські комуністи звернулися до губернаторів та мерів регіональних столиць з проханням дозволити встановлення пам'ятника Сталіну, але відповіді поки не отримали. Також комуністи не отримали відповіді від мерії Каспійська на прохання назвати на честь Сталіна вулицю в одному з нових районів міста. Петербурзький міськком КПРФ направить звернення з пропозицією увіковічнити пам'ять Сталіна губернатору Георгію Полтавченко на наступному тижні. У міськкомі сказали, що один з варіантів - встановити бюст на Алеї Героїв у Московському парку Перемоги.

У столиці ініціативні групи регулярно виступають з пропозиціями поставити пам'ятник Йосипу Сталіну. Одна з останніх пропозицій меру Москви Сергію Собяніну - увічнити Сталіна замість хрестителя Русі князя Володимира, скульптуру якого вирішено в цьому році встановити на оглядовому майданчику на Воробйових горах.

"Роль Сталіна у війні повинна бути в якійсь формі увічнена, але в столиці занадто багато різнорідних думок. Чи треба розбурхувати людей? Не думаю, що це варто робити в Москві", - вважає голова комітету з культури і масових комунікацій Мосміськдуми, єдинорос Євген Герасимов.

Нагадаємо, що в січні в Ялті було відкрито пам'ятник лідерам країн антигітлерівської коаліції скульптора Зураба Церетелі, однієї з фігур якого є Йосип Сталін. У його відкритті взяв участь спікер Держдуми Сергій Наришкін і влада Криму. До приєднання до Росії влада Криму від скульптури відмовлялися, відмовилися від неї і влада Волгоградської області.

Соціологічні служби регулярно проводять опитування, з'ясовуючи ставлення росіян до Сталіна. У 2013 році 45% опитаних заявили ВЦІОМу, що Сталін зробив приблизно порівну хорошого і поганого. У січні 2015 року "Левада-центр" запитав громадян: "Як ви вважаєте, яку роль зіграв Сталін в житті нашої країни?" Число опитаних, які висловили позитивне ставлення до Сталіна, склало 52%, у 30% - протилежну думку. У 2006 році позитивно оцінювали його роль на 10% менше.