Світ
2 квітня 2015
У Кембриджі розкопали середньовічний цвинтар учених і студентів
У Кембриджі археологи розкопали одне з найбільших середньовічних кладовищ країни, на якому налічується близько півтори тисячі поховань.
news-image

На думку дослідників, там ховали насамперед бідних учених і студентів. Про розкопки повідомляється в прес-релізі Кембриджського університету, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на Вища освіта.

Скелети виявили під час ремонту будівлі богословського факультету на території коледжу Іоанна Богослова. Про існування кладовища було відомо ще в 1950-х роках, проте про його величину археологи дізналися тільки зараз.

Близько 1300 поховань відносяться до XIII-XV століть. Закопували на кладовищі насамперед пацієнтів лікарні Іоанна Богослова, будівля якої до 1511 стояла навпроти кладовища. Переважна більшість виявлених останків були поховані без трун і навіть без саванів. Ювелірних прикрас та інших особистих речей також майже не знайшли. Крім того, на території кладовища майже не було кісток жінок і дітей. Швидше за все, там ховали бідних студентів і вчених (вік більшості покійних становить 25-45 років).

Кладовище перетинали посипані гравієм доріжки. Також на його території знайдено сліди колодязя і насіння квітів - мабуть, його нерідко відвідували родичі покійних.

Хоча в місцевих легендах лікарняне кладовище пов'язували з «Чорної смертю» (епідемією чуми XIV століття), на останках не знайшли ніяких слідів цієї хвороби. Проте ознаки інших захворювань і травм на кістках говорять про те, що в середньовічній лікарні пацієнтів не стільки лікували, скільки піклувалися про них перед смертю.