Політика
3 квітня 2015
Путін знову залякує НАТО застосуванням атомної зброї
Російський президент Володимир Путін залякує НАТО застосуванням атомної зброї у разі посилення військової присутності західного альянсу в трьох державах Балтії – Естонії, Латвії та Литві.
news-image

На таємній зустрічі, що відбулася в березні у Німеччині, експерти російських спецслужб застерегли своїх американських колег про готовність Путіна до більш енергійного реагування на подальше нарощування присутності військ НАТО в країнах Балтії. Про це передає Єдність.інфо.

Оприлюднений "діапазон заходів із реагування" сягає "від ядерних до невійськових", пише "Times", посилаючись на інформацію, отриману від  представників американських спецслужб.

Російські генерали, які брали участь у зустрічі, висловлювали санкціоновані Путіним думки. Інструкції щодо змісту меседжу, який вони мали розповсюдити, були отримані від міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Росіяни вказали принаймні три кризових вогнища, що можуть призвести до прямої та навіть ядерної конфронтації між Росією і США.

  • По-перше, на будь-яку спробу повернути анексований Росією півострів Крим до складу України Росія відповість "рішуче, включаючи застосування ядерну зброю".
  • По-друге, надання зброї НАТО на підтримку українському урядові в Києві сприйматиметься як "подальше просування НАТО до російського кордону", "енергійної відповіді на яке вимагатиме російський народ".
  • І, нарешті, в Прибалтиці, як повідомляє "Times", Росія вбачає "ситуацію, аналогічну тій, що спонукала Росію до активних заходів в Україні", адже у трьох балтійських країнах, так само як в Україні, мешкає багато етнічних росіян".

На думку учасників зустрічі з боку США, так пише "Times", Росія попри свою часткову міжнародну ізоляцію і санкції продовжує оцінювати і зважувати "балтійські варіанти".

Найбільш ймовірним видається організація "дестабілізаційних заходів", які, проте, потягнуть за собою набагато важчі наслідки для Росії, аніж її агресія в Східній Україні.

Читайте також: Піонтковський розповів, які плани не реалізував Путін щодо України

Згідно з цією точкою зору, Росія уникатиме введення військ та застосування важкої зброї і вибиратиме інші методи, а саме підбурювання етнічних росіян у державах Балтії до "створення іншого (без НАТО) приводу для розміщення військ" в розрахунку на те, що будь-яка відповідь західного альянсу "зробить НАТО потенційним співагресором, дії якого спрямовані проти російськомовних меншин у прибалтійських державах".

Така ситуація може виявитися небезпечнішою для США, аніж криза в Україні, адже три держави Балтії є членами НАТО і можуть розраховувати на дотримання альянсом умов щодо надання допомоги, тобто будь-які військові дії, спрямовані проти цих держав, можуть бути розцінені як випадок, який є підставою для виконання зобов'язань, що випливають із союзного договору.

У цьому випадку члени західного альянсу мають надати прибалтійським державам військову допомогу проти Росії. Подібного зобов'язання стосовно України не існує, оскільки вона не є членом НАТО.

Проте, більшість західних експертів переконана в тому, що Путін не наважиться  на військове протистояння державам НАТО. Він нібито також не зацікавлений у війні із західним альянсом і насамкінець - у самовбивчому для всіх учасників ядерному зіткненні.