Події
24 квітня 2015
Порошенко та європейські лідери зберуться 7 травня в Ґданську без Путіна
У святкуванні 70-ліття завершення Другої світової війни 7 травня в Ґданську братимуть участь президенти щонайменше 12-ти країн.
news-image

Про це інформує Є | Єдність.інфо з посиланням на Укрінформ та польські ЗМІ. 

Відомо, що разом з президентом Броніславом Коморовським і представниками уряду 7 травня на Вестерплатте (півострів у Ґданську, що вважається символічним місцем початку війни – прим. ред.) з'являться всі президенти країн Центрально-східної Європи: Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Естонії, Угорщини, Румунії, Болгарії, Хорватії, Словенії, а також України, що є найважливішим в нинішній ситуації в Європі, - підкреслюється у повідомленні.

Крім того, можливість приїзду розглядає президент Франції Франсуа Олланд, а також хтось з членів британської королівської сім'ї.

Цього дня політики поряд із всесвітньо відомими історикам братимуть участь у дискусії стосовно наслідків Другої світової війни для Європи і світу. Під час її виступлять, зокрема, відомий польський політик, колишній в'язень Освенцима Владислав Бартошевський, а також британський історик Норман Дейвіс. Головні торжества на Вестерплатте відбудуться опівночі з 7 на 8 травня.

Польські ЗМІ звертають увагу, що на відзначення завершення Другої світової війни до Москви 9 травня, ймовірно, не приїде жоден з лідерів європейських країн.

Нагадаємо, оголошення Польщею намірів провести свої заходи щодо відзначення 70-річчя завершення війни викликало негативну реакцію в Москві. Російські лідери із цього приводу відзначили, що в Європі, зокрема, у Польщі, триває процес спотворення і переписування історії заради власних політичних інтересів.

Читайте також: Порошенко: після 9 травня можуть бути різні сценарії, потрібні миротворці