Суспільство
16 травня 2015
Кримські татари піднялися до вершини Чатир-Дагу в пам'ять про депортованих
Кримськотатарська молодь здійснила сходження до однієї з кримських вершин - Чатир-Дагу, присвятивши свою акцію 71-ій річниці депортації народу з півострова.
news-image

Про це повідомляє Укрінформ, передає «Є».

У сходженні до вершини Чатир-Дагу, що почалося уранці на Ангарському перевалі, взяли участь понад 3 тисячі кримських татар. Молодіжну акцію благословив Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв, що виступив першим, - відзначила прес-секретар Муфтіяту Криму Ніяра Нурмамбетова.

Учасники сходження прибули на акцію пам'яті з усього Криму. Вони рухалися на вершину, скандуючи «Міллет!», «Ватан!», «Кирим!», що в перекладі означає «Народ!», «Батьківщина!», «Крим!».

На кінцевій зупинці підйому - на плато Еклізі-бурун, висота якої 1527 метрів, був здійснений молебень на згадку про загиблих під час депортації 1944 року. На вершині Чатир-Дагу учасники акції також виконали кримськотатарський національний гімн.

Довідка. Сходження на кримську вершину Чатир-Даг в пам`ять про жертв депортації кримських татар з 2010 року є щорічною традиційною акцією, організовуваною Меджлісом кримськотатарського народу, Духовним управлінням мусульман Криму і Севастополя, а також молодіжними організаціями кримських татар.

Як повідомляв Укрінформ, влада Криму заборонила цього року проводити в Сімферополі всекримський жалобний мітинг, приурочений пам'яті жертв депортації з Криму.