Події
18 травня 2015
Російський призовник подав позов на Росію до Євросуду
Російський призовник з Мурманська подав позов до Європейського суду із прав людини у зв'язку із ситуацією в Україні.
news-image

Про це пише Українська правда з посиланням на російські джерела, передає «Є»

До Європейського суду із прав людини подана скарга російського призовника Сергія Холкіна, який вимагає надати йому право пройти альтернативну цивільну службу (АЦС) замість перебування в збройних силах РФ. Він відмовляється йти до армії через конфлікт на сході України.

Скарга "Холкін проти Росії" подана в ЄСПЛ співробітниками правозахисної організації "Солдатські матері Санкт-Петербурга" у Міжнародний день призовника 15 травня.

Згідно з матеріалами, поданими до ЄСПЛ, житель Мурманська Холкін прийняв рішення домагатися права проходження АЦС у вересні 2014 року.

Приводом для відмови від військової служби, стверджує сам Холкін, послужили події на сході України.

У військовому комісаріаті вважають, що Холкін не є переконаним пацифістом, тому що він сам же повідомив, що ці погляди сформувалися лише минулого літа — при перегляді новин з Донбасу.

До того ж висновку прийшли й мурманські суди різних інстанцій. Як говориться в скарзі, ці дії російської влади заявник вважає порушенням ст. 9 Європейської конвенції про права людини, що гарантує право на свободу поглядів.

Нагадаємо, право на заміну військової служби мають громадяни, чиє віросповідання або переконання не дозволяють брати в руки зброю, а також представники корінних і нечисленних народів, що займаються традиційними промислами.

Читайте також: Не солдати: у Кремлі відмовилися від захоплених в Україні російських військових