Суспільство
23 травня 2015
Командир «кіборгів» Олег Кузьміних отримав орден «За мужність» (відео)
Президент нагородив орденом «За мужність» командира «кіборгів» підполковника Олега Кузьміних, який напередодні був звільнений з полону бойовиків.
news-image
Україна своїх не залишає! Ми щодня боремося за звільнення, життя кожного українського героя. І ми так робитимемо й надалі – кожен буде повернутий, – наголосив Глава держави під час зустрічі з військовослужбовцем та його родиною.

Президент високо оцінив мужність та героїзм Олега Кузьміних як під час захисту України, так і під час перебування у полоні, передає «Є» з посиланням на прес-службу президента.

Я пишаюся вашим бойовим духом. Ви показали, що означає бути сильним українським воїном. Для мене, як для Президента, Ваше звільнення з полону було надзавданням, – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що питання звільнення військового з полону вирішувалося на найвищому рівні. Зокрема, Глава держави порушував його під час перемовин у «Нормандському форматі», українська сторона обговорювала у рамках роботи Тристоронньої контактної групи.

Вручаючи військовослужбовцю високу військову державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня, Президент відзначив високий рівень професіоналізму Олега Кузьміних як командира батальйону.

Глава держави пригадав про свою першу зустріч з комбатом на Житомирському полігоні, а також відзначив мужність героя під час захисту Донецького аеропорту та гідність, з якою він тримався, перебуваючи у полоні бойовиків.

Для мене ця нагорода за мужність є однією з найвищих, найпочеснішою в Україні. Вона надається тим людям, які роблять все можливе для того, щоб українська армія, Збройні Сили були кращими в світі, – заявив Президент, закріплюючи орден на формі героя.

У свою чергу, Олег Кузьміних зазначив:

Я вдячний тим, хто сприяв моєму поверненню додому і, в першу чергу, тим, з ким я виконував бойові завдання, бо багатьох із них вже немає серед живих. Хочу сказати їх батькам і дружинам – це все не дарма. Любіть свою Батьківщину, любіть свою країну – вона того варта. Не падайте духом і залишайтеся завжди вірними своїй присязі.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2014 року особовий склад 90-го батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади під керівництвом Олега Кузьміних утримував позиції в селищі Піски та здійснював оборону Донецького аеропорту. Батальйон здійснював штурмові дії, під постійними обстрілами бойовиків забезпечував «кіборгів» боєприпасами та матеріально-технічними засобами, евакуйовував поранених.

Олег Кузьміних вміло організовував відвід підрозділів батальйону та заняття нових вигідних позицій з мінімальними втратами серед особового складу.

Після зруйнування перекриття та несучих стін будівлі нового терміналу ДАПу комбат забезпечив евакуацію поранених та особисто виніс 9 військовослужбовців, яким було вчасно надано медичну допомогу та врятовано життя. 21 січня штурмова група під керівництвом підполковника О.Кузьміних виконувала чергове бойове завдання в районі Донецького аеропорту, де потрапила в засідку бойовиків та була захоплена у полон.