Світ
28 травня 2015
Незалежні експерти оцінюють присутність Росії в Україні за допомогою Google, YouTube, Twitter - ЗМІ
Росія і далі ігнорує Захід.
news-image

"Незвичайне розслідування з використанням загальнодоступних відеозаписів, фотографій зі смартфонів і супутникових світлин показує, що Росія і далі ігнорує Захід, проводячи тривалі військові операції на території України, за даними незалежної доповіді", - передає The New York Times.

Щоб спростувати заяви Росії про зворотне, незалежні експерти "діяли як Шерлок Холмс цифрової ери", використовуючи Google's Street View, YouTube, Instagram, Twitter, супутникові знімки і записи в соцмережах російських солдатів, пише автор статті Майкл Р. Гордон.

Незалежні дослідники, скориставшись відкритими ресурсами і строгою науковою методологією, продемонстрували, що російські війська і озброєння відігравали важливу роль у військових діях на сході України, - заявив Джон Гербст, колишній американський посол в Україні.

Гербст - один з авторів доповіді "Ховаючись у всіх на виду: війна Путіна в Україні" (Hiding in Plain Sight: Putin's War in Ukraine), яку буде опубліковано в четвер дослідним центром Atlantic Council.

Хоча остання за часом фотографія, проаналізована в доповіді, була зроблена в лютому, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю в середу, що є достатньо доказів того, що російські війська все ще перебувають в Україні і що Росія відправляє зброю сепаратистам.

Доповідь з'явилася на тлі того, як європейські держави готуються проголосувати в наступному місяці з питання про ослаблення або збереження економічних санкцій проти Росії, обумовлених роллю, яку вона відіграє в Україні, - йдеться в статті.
Російська пропаганда працює таким чином: вона створює видимість того, що дізнатися правду неможливо, - вважає засновник групи Bellingcat, яка веде журналістські розслідування, Еліот Хіггінс, під керівництвом якого були проаналізовані зображення для доповіді Atlantic Council.

"Але можна дізнатися правду, вказавши на дані з відкритих джерел і на те, що доступно всім", - додав він.

На основі аналізу фотографій великих вирв від снарядів в Україні й відеозаписів з запусками ракет з прилеглої російської території в доповіді Atlantic Council робиться висновок, що російські підрозділи стріляли через кордон з Україною, - йдеться в статті.

На основі супутникових знімків і записів російських солдатів у соцмережах в доповіді також наводяться висновки про наявність мережі російських військових таборів біля українського кордону, що використовувалися для відправки зброї та солдатів на схід України, передає газета. 

"Табори, йдеться в доповіді, легко може побачити кожен, кому доступні сервіси Google Earth або Google Maps", - зазначає Гордон.

Він також наводить дані доповіді, що свідчать про пересування російських бронеавтомобілів і самохідної артилерії, танків, пускових установок "Град" та іншої військової техніки.

"Американські чиновники іноді використовували фотографії, щоб підтвердити свої заяви про російське втручання", - пише журналіст, наводячи як приклад знімки російських зенітних установок та іншої зброї, які, за заявою чиновників, Керрі показав Путіну в Сочі цього місяця. Однак ці фотографії не були опубліковані, зазначає він.

 

Переклад InoPressa