Події
29 травня 2015
СБУ у Молдові затримала ватажка банди Гіві (ФОТО)
Контррозвідники Служби безпеки України спільно з спецслужбами Республіки Молдова затримали "командира" однієї з батарей терористичної групи "Сомалі" на прізвисько "Академік".
news-image

Як повідомляє «Є», бойовик прибув до столиці Молдови літаком російських авіаліній.

Затриманий виявився мешканцем Одеси, який влітку минулого року пройшов спеціальну військову підготовку на території одного з полігонів у Макіївці під керівництвом кадрових військовослужбовців ГРУ Генштабу Збройних сил РФ.

Із серпня 2014 до травня 2015 року був командиром батареї бойовиків у складі свого терористичного угруповання, відомого як група "Гіві", - повідомили у СБУ. - Він безпосередньо проводив обстріли та координацію вогню по позиціях сил антитерористичної операції, які дислокувались в районах Донецького аеропорту, Сніжному, Іловайську, Дебальцевому та Авдіївці.

Під час обшуку співробітники спецслужб вилучили у затриманого паспорт громадянина України та документи, які доводять його участь у бойових діях на боці терористів "ДНР".

У терориста також вилучено речі, які свідчать про ймовірне залучення бойовика російськими спецслужбами до диверсійно-підривної роботи: військові топографічні карти Донецької області та району населеного пункту Амвросіївка із зазначенням місць дислокації військових формувань ЗСУ, космічний знімок полігону з нанесеними орієнтирами, два флеш-накопичувачі з відомостями окремих "військових формувань "ДНР" з грифами обмеження доступу "для службового користування" і "таємно", дев'ятнадцять плат оперативної пам’яті до персонального комп’ютера, дві сім-карти українського мобільного оператора, USB-модем російського оператора стільникового зв’язку, ключ від сейфа та металева печатка.

Затриманого бойовика доставлено в Україну. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Читайте також: Геращенко заявив про контрабанду палива з Криму під прикриттям київських чиновників