Україна
11 червня 2015
Помісна православна церква стане початком кінця московського патріархату в Україні
Вже у вересні українці можуть отримати Помісну православну церкву.
news-image

Про це 9 червня в ефірі одного з телеканалів заявив секретар синоду Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря. За його словами Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква наразі активно готуються до проведення об’єднавчого Собору, а їх об’єднання одразу буде визнано Константинопольським патріархатом.

В Україні понад 70% людей є православними. Ми маємо свою державність, ми маємо понад тисячолітню історію християнства. І сам Вселенський патріарх неодноразово визнавав, що ми маємо право на помісну церкву. І тому немає жодних підстав говорити про те, щоб ми входили до складу чийогось патріархату, – заявив архієпископ Євстратій.

Варто зазначити, що розмови про необхідність створення Єдиної Помісної церкви точилися в Україні давно. Втім, кожного разу політична ситуація ставала на заваді цьому процесу. Останній раз утворити помісну церкву спробували після Помаранчевої революції, однак тоді переговори зайшли у глухий кут.

Замість цього Православна церква Московського патріархату зберегла свій вплив в регіонах, а українські церкви не отримали необхідної підтримки від влади. Цього разу, ситуація може змінитися, адже за даними загальнонаціонального опитування Фонду «Демократичні ініціативи», за останній рік більше 19% віруючих почали вважати Українську Православну церкву Московського патріархату «Церквою держави-агресора».

Читайте також: "Кремль використовує церкву для досягнення політичних цілей",- експерт

Незважаючи на позитивні тенденції архієпископ Євстратій закликав суспільство ставиться до досягнутих між церквами домовленостей зі стриманим оптимізмом, адже досвід підказує, що на шляху об'єднання може виникнути чимало перешкод.

Наразі обговорюються 2 варіанти визначення предстоятеля об'єднаної церкви. Пропозиція нашої церкви, щоб Собор визнав настоятелем єдиної церкви патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, пропозиція Української Автокефальної церкви – провести голосування для обрання предстоятеля. На Соборі також буде вирішуватися питання назви церкви, – додав архієпископ Євстратій Зоря.

Зазначимо, що за даними Міжнародного центру перспективних досліджень більшість українців зараховує себе до Православної Церкви Київського патріархату, а саме — 44%. До Української Православної Церкви Московського патріархату зараховують себе – 21%, а до Української Греко-Католицької церкви — 11%. Віруючі інших конфесій та релігій - 8%, атеїсти –  9,5%.

Євген Ігнатенко