Політика
2 липня 2015
Рада ввела можливість залишати петиції у електронному вигляді
Верховна Рада ухвалила зміни до Закону "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції.
news-image

Як повідомляє «Єдність», відповідний законопроект №2299, внесений президентом, підтримали 288 народних депутатів із 354, зареєстрованих у сесійній залі.

У документі прописані механізми подання звернень в електронній формі, а також такий новий інструмент звернення до президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів та до органів місцевого самоврядування, як електронна петиція.

Електронні петиції подаються через офіційні веб-сайти відповідних органів або веб-сайти громадських об'єднань.

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім'я, по батькові автора звернення.

На веб-сайті відповідного органу або громадського об'єднання, що здійснює збір підписів, обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

Проте електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

На офіційному веб-сайті відповідного органу або веб-сайті громадського об'єднання зазначаються дата початку збору підписів та інформація про загальну кількість та перелік осіб, які підписали електронну петицію.

Електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до цього закону.

Ті звернення, що адресовані президентові України, ВР, Кабміну, розглядатимуть за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше 3 місяців з дня оприлюднення петиції.

Читайте також: "ЛНР" і "ДНР" звернулися до глав США, Франції та Німеччини з вимогою "вплинути на Порошенка"