Україна
2 липня 2015
Верховна Рада створила Національну поліцію
За відповідний проект закону проголосували 278 депутатів.
news-image

Мова йде про проект закону україни №2822 "Про національну поліцію", внесений до парламенту урядом.

Законопроект визначає Національну поліцію як орган виконавчої влади, який буде служити суспільству і призначений для охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання громадського порядку і громадської безпеки.

Проект встановлює правові засади організації та діяльності національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції.

Зазначається, що діяльність національної поліції здійснюється в тісному співробітництві та взаємодії з населенням, територіальними громадами та інститутами громадянського суспільства на принципах партнерства і спрямована на вирішення їх потреб.

У законі йдеться, що рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції.

Оцінка рівня довіри населення до поліції проводиться незалежними соціологічними службами в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У складі поліції функціонують:

1) кримінальна поліція;

2) патрульна поліція;

3) органи досудового розслідування;

4) поліція охорони;

5) спеціальна поліція;

6) поліція особливого призначення.

"Поліцейським є громадянин України, який дав приягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах в поліції і якому присвоєно спеціальне звання поліції. Поліцейський має службове посвідчення та жетон з індивідуальним особистим номером. Зразки та порядок видачі службових посвідчень і особистих номерних жетонів затверджує міністр внутрішніх справ України", - йдеться в законі.

Територіальні органи національної поліції утворює, скасовує і реорганізує Кабінет міністрів України за поданням міністра внутрішніх справ України на підставі пропозицій керівника національної поліції.

Зазначимо, вводиться поняття поліцейських комісій.

"Для забезпечення прозорого відбору (конкурсу) і просування по службі поліцейських поліції на підставі об'єктивної оцінки професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, відповідності їх посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції створюються постійні поліцейські комісії", - йдеться в законі.

До складу поліцейської комісії апарату центрального органу управління поліції входять п'ять осіб.

1) Два представники, визначені міністром внутрішніх справ, не з числа поліцейських;

2) Один представник, визначений керівником Національної поліції;

3) Два представники від громадськості, рекомендованих Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, з числа осіб, що мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, громадський авторитет.

Зокрема, керівник Національної поліції призначається на посаду і звільняється з посади Кабінетом міністрів України за поданням прем'єр-міністра України відповідно до пропозицій міністра внутрішніх справ України.

Додамо, прийом нових поліцейських буде здійснюватися через конкурс.

У документі йдеться, що до 31 грудня 2016 р. національній поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, логотипів та емблем міліції і Міністерства внутрішніх справ.