Війна
15 липня 2015
Ситуація в зоні АТО погіршується, розпочато "снайперську війну" - Тимчук
За даними оперативної групи "Інформаційний спротив" спостерігається подальше загострення ситуації в зоні АТО, зі стійкою тенденцією до подальшого погіршення і ескалації збройного протистояння.
news-image

Про це повідомив на сторінці Facebook  керівник групи ІС Дмитро Тимчук, передає «Єдність».

Він відзначає, що інтенсивність і щільність обстрілів з боку російсько-терористичних військ наростають. Бойовики продовжують активно використовувати важке озброєння (120-мм міномети, 122-мм і 152-мм артилерію і бронетехніку) для обстрілів як позицій і опорних пунктів українських військ, так і населених пунктів, які знаходяться під їх контролем.

Відразу на декількох ділянках лінії розмежування сторін противник намагається вести розвідку бойових порядків українських військ, намагаючись проникнути силами ДРГ в їх тактичний тил.

На кількох ділянках лінії розмежування сторін терористи намагаються розв'язати «снайперську війну», - відзначаються наполегливі дії відразу декількох снайперських груп бойовиків, з метою захоплення і утримання на певних ділянках вогневої ініціативи.

Протягом доби терористи неодноразово відкривали вогонь з 152-мм і 122-мм артилерії, а також 82-мм і 120-мм мінометів по позиціях і опорним пунктам українських військ по рубежу Піски - Опитне - Водяне - Авдіївка. Кілька вогневих ударів було нанесено безпосередньо по н.п.Авдеевка і Водяне. 

Північніше Авдіївки (між Новгородським і Новоселівкою) протягом доби невеликі (до взводу) піхотні групи бойовиків неодноразово робили спроби зблизитися з передовими позиціями сил АТО. Після відкриття вогню передовими підрозділами українських військ противник повернувся на вихідний рубіж.

Також за даними інформаційної групи, у районі північніше від Песків бронегруппа російсько-терористичних військ (2 танки і 3 БТР-80) під прикриттям вогню 120-мм мінометів вийшла на замасковані вогневі позиції з метою нанесення вогневого удару з 125-мм танкових гармат по передових позицій сил АТО. Обидва танка бойовиків, вийшовши на дальність ефективного вогню, відкрили вогонь осколково-фугасними і бронебійними підкаліберними снарядами. Висування танків противника також забезпечувалося інтенсивним вогнем зі штатного озброєння (великокаліберні кулемети) супроводжували їх БТР-ів з метою не дати можливість бійцям українських підрозділів прицільно застосувати по танках ПТ-засоби (ПТРК, СПГ-9 «Спис»). Після обстрілу бронегруппа супротивника відійшла на вихідний рубіж. Пізніше аналогічні дії ця ж бронегруппа бойовиків здійснила на ділянці поблизу н.п. Опитне.

Противник протягом доби неодноразово відкривав вогонь з 122-мм ствольної артилерії, 120-мм і 82-мм мінометів по позиціях сил АТО поблизу Троїцького, Новоселівка, Новгородського.

У районі н.п. Мар'їнка, Широкине, Щастя, Кримське діють відразу кілька професійно підготовлених снайперських груп терористів. На кожному з цих ділянок противник, вибираючи позиції для стрільби, вміло використовує особливості місцевості.

У районі н.п.Старогнатівка бойовики кілька разів відкривали вогонь з «зеленки» на «нейтральній смузі», використовуючи в основному стрілецьку зброю, а також, при необхідності переміщення своїх вогневих груп, автоматичні гранатомети АГС-17 і 82-мм міномети.

У районі н.п. Луганське і Миронівське терористи вели вогонь з 120-мм мінометів і 82-мм мінометів відразу по декількох позиціях сил АТО, також зафіксовано застосування бойовиками 125-мм штатного знаряддя танка (з великої дистанції). Даними обстрілами противник намагається перешкодити веденню спостереження за ним з боку сил АТО, прикриваючи проведення ротації в першій лінії російсько-терористичних військ на цій ділянці.

У районі н.п.Кримське, Сокільники, Щастя та Станиця Луганська бойовики вели переважно «турбуючий вогонь», одночасно намагаючись викликати у відповідь вогонь української сторони з метою виявлення вогневих засобів сил АТО на передньому краї. Зазначалося неодноразове висунення в «зеленку», в сторону позицій українських військ, спостерігачів супротивника. У ході обстрілів противник в основному застосовував стрілецьку зброю і АГС-17, зафіксовано застосування 82-мм мінометів, в районі н.п.Щастя бойовики відкривали вогонь з 30-мм автоматичної гармати БМП-2.

Дмитро Тимчук окремо зазначив прибуття до Луганська підрозділи чисельністю 200-220 осіб зі складу однієї з бригад спеціального призначення ГРУ ГШ ЗС РФ. Підрозділ розбито на групи і дислокується відразу в декількох районах Луганська.

Зафіксовано перекидання на північ від н.п.Ровенькі бронетехніки і артилерії терористів. Перекинуто до 10 ББМ (БМД-2, БТР-80А / 82А, один авіадесантна БТР-Д), три 120-мм САУ 2С9 «Нона-С».
У районі Мосьпіно триває концентрація бронетехніки в складі розгорнутої в даному районі «бригади» терористів, Одночасно частина бронетехніки (6 танків і 4 БМП-2) перекинуто північніше, в сторону південної ділянки Донецької кільцевої автодороги.

У Петровський район Донецька на автотранспорті (криті вантажівки, мікроавтобуси та автобуси) прибуло «поповнення» бойовиків - всього більше 500 чоловік. Судячи з поведінки, бойовики «необстріляні». З Горлівки в сторону Вуглегірська перекинута батарея гаубиць Д-30 бойовиків, а також мінометного підрозділу (2Б9 «Волошка», всього 6 од.). У складі колони також зафіксовані 2-е МТ-ЛБ і 2 БТР-70.

Читайте також: У Мар'їнці працюють снайпери, навчені інструкторами ЗС РФ