Відтепер українці можуть продавати надлишки електроенергії
Завтра набуває чинності закон України, що дозволяє приватним домогосподарствам, обладнаним сонячними і вітровими енергогенеруючими установками, продавати надлишки електроенергії на енергоринку.
news-image

Про це сьогодні повідомила газета Урядовий кур'єр, передає «Єдність».

Закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії визначає, що потужність таких установок не повинна перевищувати 30 кВт, а вартість електроенергії буде встановлюватися Нацкомісією держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

При цьому, закон дозволяє продавати таку електроенергію без ліцензії, йдеться в повідомленні.

Закон також знижує тариф для сонячних електростанцій потужністю більше 10 МВт приблизно в два рази.

Відповідно до закону, також скасовується правило "місцевої складової". Замість нього вводиться стимулюючий коефіцієнт, що застосовується до "зеленого тарифу". У випадку, якщо компанія при будівництві енергоустановки використовувала 30% українського обладнання, доплата становить 5% до тарифу, а якщо частка українського обладнання становить 50% - доплата до тарифу досягне 10%.

Нагадаємо, 14 липня президент Петро Порошенко підписав відповідний закон, яким вносяться зміни до законів про альтернативні види палива, про електроенергетику та про засади функціонування ринку електричної енергії України.

Читайте також: Україна офіційно домовилася з Росією про припинення поставок електроенергії у зону АТО