Політика
6 серпня 2015
Американська розвідка доповіла, що Путін на межі втрати контролю над країною
Режиму президента Росії Володимира Путіна загрожує серйозна проблема - масові народні виступи через економічну кризу і падіння цін на нафту.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на американські ЗМІ, до такого висновку прийшли експерти американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

За даними представників приватної розвідки, головна причина можливих протестів - зниження вартості нафти у світі.

Економіка РФ переживає другу за останні 6 років рецесію, не залишаючи Кремлю іншого вибору, окрім як урізати бюджет на 10%. Напруженість у відносинах із Заходом призвела до падіння прямих іноземних інвестицій на 50% протягом минулого року. Відтік капіталу з Росії також повторює торішній сценарій, коли країна недоотримала $ 151 млрд, - наголошується в документі.
Сотні російських банків по всій країні знаходяться на межі колапсу. З 83 регіональних органів державної влади, 63 - на порозі банкрутства або дефолту через борги. Крім того, безліч російських міст, населення яких навчено для роботи в якійсь одній галузі, зараз переживають промисловий крах і банкрутство. А оскільки безробітні жителі цих населених пунктів не в змозі переїхати куди-небудь, економічний спад стає благодатним грунтом для соціальних заворушень".

Разом з тим, аналітики відзначили непередбачуваність Росії. За їх словами, коли справа доходить до вираження соціального невдоволення, Росія демонструє свою непередбачуваність. Незважаючи на, здавалося б, важку ситуацію, в цій країні поки не було масових протестів, обумовлених економічними проблемами, рейтинг підтримки президента РФ Володимира Путіна як і раніше близький до 90%. 

Проте навіть якщо ситуація ще виглядає відносно спокійною, в Кремлі розуміють, що реальна загроза для соціальної стабільності в Росії настане з утворенням великої заборгованості в регіонах. Федеральний уряд просто не має фінансових інструментів для того, щоб підтримати всі 83 регіони країни. Замість цього, він робить упор на запобігання акцій протесту, надаючи для цього необхідні інструменти органам правопорядку.

Читайте також: Контракт по "Містралям" розірвано