У Росії все добре: Кремль відклав будівництво "Сили Сибіру"
Зниження цін на нафту негативно впливає як на діяльність "Газпрому", так і на його проекти.
news-image

Як повідомляє «Єдність», термін введення "Сили Сибіру" вирішили відкласти мінімум на півроку. 

30-річний контракт на постачання до Китаю 38 мільярдів кубічних метрів газу у рік "Газпром" та CNPC підписали ще в травні 2014 року.

З моменту вступу договору в силу у "Газпрому" є чотири роки до початку поставок з можливістю продовження ще на два роки. Однак контракт набув чинності 13 травня 2015 Таким чином, тепер "Газпром" може почати поставки в Китай не раніше ніж у травні 2019, а крайній термін їх початку зрушується з жовтня 2020 на травень 2021 року.

Як вважають експерти, при нинішніх нафтових цінах газопровід не окупиться, тому немає ніякого сенсу його будувати. Будівництво "Сили Сибіру" почалося 1 вересня 2014, коли нафта, до ціни якої була прив'язана вартість газу в китайському контракті, коштувала $ 103 за барель. Сьогодні вона подешевшала.

Як зазначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, "Сила Сибіру" разом з розробкою Чаяндінського родовища коштує близько $ 55 млрд. За його словами, інвестиції окупаються лише при ціні газу на китайському кордоні в $ 340-360 за 1 000 куб. м. Як повідомило джерело, близьке до "Газпрому", для такої ціни газу нафта повинна коштувати не менше $ 100 за барель.

Читайте також: Підписання договору про постачання газу з РФ до Китаю відкладається