Світ
15 серпня 2015
З Джуліана Ассанжа зняли частину обвинувачення
Шведська прокуратура зняла з засновника WikiLeaks два звинувачення у сексуальних домаганнях з чотирьох через закінчення терміну давності.
news-image

Згідно із заявою правоохоронних органів, термін третьої справи про зґвалтування закінчується 18 серпня, а четвертий - у 2020 році, передає «Єдність».

З 2012 року Джуліан Ассанж перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні, ховаючись від видачі до Швеції, де його звинувачують у тому, що він одночасно був у близьких стосунках з двома жінками, які не знали один про одного, і займався з ними незахищеним сексом, наперекір їхнім проханням берегтися. Такі дії в Швеції вважаються насильницькими.

Ордер на арешт засновника WikiLeaks був виданий ще в грудні 2010 року. Офіційні обвинувачення не були йому пред'явлені, бо шведські закони передбачають допит в рамках попереднього розслідування.

Попри те що звинувачення будуть зняті, Ассанж попросив у Франції політичного притулку, в чому йому було відмовлено.

«Франція отримала листа від пана Ассанжа. Поглиблений аналіз показав, що через низку юридичних і матеріальних аспектів у ситуації Ассанжа Франція не може задовольнити його прохання », - заявили представники адміністрації глави держави.

Ассанж побоюється екстрадиції зі Швеції в США, де йому загрожує найвища міра покарання за одну з найбільших витоків інформації в історії Штатів. У 2010 році WikiLeaks опублікували серію військових і дипломатичних документів про секретну діяльності США.