Світ
20 серпня 2015
Ізраїль використовує військових дельфінів для стеження за Палестиною
Вранці 20 серпня палестинські ЗМІ зарясніли повідомленнями про те, що ізраїльські військові використовують дельфінів для шпигунства за навчаннями елітних морських підрозділів руху ХАМАС.
news-image

Одного з таких дельфінів нібито вдалося виловити в Середземному морі біля узбережжя сектора Газа кілька тижнів тому, але тільки зараз ця інформація потрапила до преси, чим викликала непідробний інтерес у світової громадськості, передає «Єдність».

І начебто немає нічого такого дивного в тому, що тварини використовуються військовими в своїх цілях, але надто вже давно ми не стикалися з подібними новинами в сучасному світі. Дельфін із закріпленою на ньому відеокамерою, та ще й озброєний.

Дельфін, за словами представників ХАМАС, був озброєний пристроєм для метання металевих стріл, за допомогою яких цілком можна було вбити людину. На щастя, морський ссавець не встиг нікому нашкодити, його було своєчасно виявлено та виловлено. Найімовірніше, дельфін просто повинен був збирати інформацію про навчання морського спецназу ХАМАС біля берегів сектора Газа, а зброю при ньому було просто про всяк випадок. Видала дельфіна дивна манера пересування, що наштовхнуло військових на думку про те, що тварина піддавалася дресуванню.

Взагалі, звичайно, в цю історію віриться насилу, оскільки і Ізраїль, і Палестина раз у раз звинувачують один одного в самих божевільних способах шпигунства один за одним. Та й тварини теж потрапляють під роздачу не в перший раз.

У 2013 році, наприклад, у пресу потрапляли історії про те, як у Туреччині зловили птицю з супутниковою системою стеження, виробленої в Ізраїлі. А влада Єгипту досі впевнена, що акула, що нападала на відпочивальників у 2010 році, була спробою Ізраїлю підірвати туризм в регіоні.

Програма тренування дельфінів була популярна серед військових ще з 60-х років минулого століття. У США такий підрозділ існує донині. Навчені дельфіни допомагають охороняти важливі військові об'єкти, запобігаючи проникненню ворога підводним способом. Також, морські ссавці допомагають військовим виявити затонуле обладнання та ворожі міни. У СРСР також була програма дресування морських ссавців у військових цілях, але що стало з цією програмою в даний момент - точно невідомо.