Політика
31 серпня 2015
Коаліція не функціонує, але й не хоче розпадатися, – експерт
31 серпня під стінами Верховної Ради відбулась чи не найбільша бійка із часів Януковича.
news-image

Зіткнення більше двох тисяч протистувальників із правоохоронцями почалось через зміни до Конституції, в плані децентралізації, що на думку мітингарів стало поступками для терористів. Натомість парламентарі виправдовуються, мовляв здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей передбачено мінськими домовленостями, і відмова від цього означала би порушення взятих Україною зобов'язань.

Не менш цікавим за події біля парламенту видається і сам процес голосування, який фактично поділив коаліцію навпіл. За ухвалення скандальних змін до головного закону країни у першому читанні проголосували 265 народних депутатів.

За проголосували 115 депутатів від «Блоку Петра Порошенка», 69 від «Народного фронту», 38 - від «Опозиційного блоку», і ще 30 від інших фракцій. В той час як більша частина «Самопомочі», а також «Радикальна партія» і «Батьківщина» у повному складі не голосували за цей проект.

Така ситуація змусила багатьох задуматися чи не стали ми свідками того, як на наших очах відбулося перефарматування коаліції?

На думку відомого політолога, глави Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенко, відмова партнерів по коаліції голосувати за сьогоднішній законопроект мало що змінює на політичній карті України. В ексклюзивному коментарі нашому виданню експерт зазначив, що демарш «Батьківщини», «Радикалів» та «Самопомічі» не означає нового формату коаліції по різним причинам, заявивши:

По-перше, щоб коаліція розпалась, хтось має із неї вийти, а таких заяви нема, адже це невигідно з точки зору іміджу. Ніхто не хоче бути тим, хто розвалює коаліцію, хоча політично ці сили вже давно знаходяться поза коаліцією і фактично стали опозицією всередині коаліції. Ну і по-друге нових членів коаліції також не буде, адже це стане політичним самогубством для вади.

Крім того, політолог додав, що сьогоднішній конфлікт , за великим рахунком взагалі позбавлений сенсу, адже в окупованих терористами регіонах прийнята норма все одно не буде працювати.

Треба розуміти, що незважаючи на усі емоцій та гучні заяви, на непідконтрольних Україні територіях ця норма буде лиш на папері. Влада це розуміє, а але все одно пішла на таке голосування бо не хоче показати західним партнерам, що зриває «Мінські домовленості», – зазначив Володимир Фесенко.