Світ
17 вересня 2015
У Польщі почали демонтаж пам'ятника радянському генералу Черняховському
Демонтажу пам'ятника радянському генералу, відповідальному за ліквідацію структур Армії Крайової, домагалися польські ветерани.
news-image

17 вересня в польському місті Пененжно почали демонтаж пам'ятника радянському генералу Івану Черняховському, якого поляки називають «катом Армії Крайової», передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Мер Пененжно Казімєж Кейда зазначає, що початок демонтажу пам'ятника призначено на 17 вересня невипадково.

Це прекрасна можливість, щоб таким чином вшанувати пам'ять жертв радянської агресії 1939 року, - заявив він.

Знесення пам'ятника генералу, який був відповідальним за ліквідацію Армії Крайової у Віленському краї, протягом багатьох років домагалися польські ветерани, багато організацій і приватні особи.

Цьому опиралася Росія, оскільки на пам'ятник Черняховському поширюється укладена в 1994 році міжнародна угода про охорону могил і місць пам'яті.

За словами мера Пененжно, бюст генерала буде відправлений на склад, а потім, швидше за все, до Росії.

До нас вже звернулися представники адміністрації Курської області, я передав документи в МЗС Польщі. Міністерство буде говорити з росіянами про те, яким чином буде переданий бюст генерала, - говорить Казімєж Кейда.

Згідно польським історикам, радянський генерал є символом «нав'язування Польщі комуністичної системи проти волі суспільства і при порушенні закону».

Генерал Іван Черняховський брав участь у ліквідації структур Армії Крайової, яка була військовою силою легального польського уряду у вигнанні. Пам'ятник генералу Черняховському був споруджений в 70-х роках в Пененжно - недалеко від місця, де він отримав смертельне поранення.

Нагадаємо, у цей день, 17 вересня 1939 року Червона армія напала на Польщу, реалізуючи пакт Молотова-Ріббентропа.

Читайте також: 76 років тому Червона армія напала на Польщу