Наука та технології
23 вересня 2015
Вчені виявили вірус, який передається з переливанням крові
Перший вірус, описаний останнім часом, який пов'язаний з переливанням крові, отримав назву "людський hepegivirus-1" (HHpgV-1).
news-image

Як повідомляє «Єдність», результати дослідження були опубліковані в журналі mBio Американського товариства мікробіологів.

За інформацією видання, вчені Колумбійського університету виявили новий вірус, який може передаватися при переливанні крові. За їхніми словами, він трохи схожий на вірус гепатиту, який може призвести до необоротного пошкодження печінки, а також виглядає як pegivirus, який, на відміну від гепатиту, не є патогенним і швидко гине.

Крім того, за спостереженням медиків, pegivirus приносить деяку користь: він підвищує опірність у хворих на ВІЛ при спільній інфікованості обома вірусами.

Це перший вірус, описаний останнім часом, який пов'язаний з переливанням крові. Ми точно не знаємо, чи є він однією з основних причин гепатиту", - сказав експерт з інфекційних захворювань доктор Ян Липкин, який курирував команду дослідників в Колумбійському університеті.

Щоб знайти новий вірус, команда вчених досліджувала старі зразки крові (між 1974 і 1980 роками) від 46 добровольців. Всі добровольці отримали кров для лікування гемофілії. Вірус HHpgV-1 був знайдений в двох зразках. Потім фахівці вивчили ще 106 зразків крові від інших добровольців і виявили вірус ще у двох людей. При цьому вони не знайшли ніяких доказів, що вірус викликав які-небудь захворювання.

Читайте також: Суд у США позбавив компанію Warner авторських прав на пісню Happy Birthday to You